Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Ten niezwykły przepis na tort śmietanowy z białą czekoladą przyciąga uwagę smakoszy na całym świecie. Idealny na różne okazje – od urodzin po romantyczne kolacje czy przyjęcia rodzinne. Podwarstwa z delikatnej masy śmietanowej z białą czekoladą przypomina chmurę, której nie można się oprzeć. Biały tort jest nie tylko dekadentyczny, ale także uroczo elegancki. Połączenie śmietanki z subtelnym słodkim smakiem białej czekolady czyni go wyjątkowo przyjemnym dla podniebienia. Przystąpmy zatem do przygotowania tego przepisu i pozwólmy sobie na małe, słodkie przyjemności.

Składniki:

  • Ciasto:
  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 l śmietany 36-proc.
  • 10 dag białej czekolady
  • 2 śmietan-fiksy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja:
  • kwiatuszki cukrowe

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka oraz resztę składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 25 cm i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Studzimy.
  2. 2.
    Masa śmietanowa: czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śmietanę ubijamy. Dodajemy śmietan-fiksy i cukier puder, ubijamy. Część bitej śmietany odkładamy do dekoracji. Do reszty dodajemy 3/4 startej czekolady.
  3. 3.
    Ciasto przekrawamy na 2 placki. Na spód wykładamy 2/3 masy śmietanowej, rozsmarowujemy, przykrywamy 2. plackiem. Smarujemy resztą masy, a następnie posypujemy pozostałą czekoladą.
  4. 4.
    Tort dekorujemy: na środku wyciskamy bitą śmietanę na kształt serca. Dokoła robimy kleksy z bitej śmietany, między nie wkładamy kwiatuszki.

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą – dodatkowe informacje

Rady redakcyjnej kucharki:

● Do masy można dodać kawałek rdzenia z laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii – będzie bardziej aromatyczna.

● Tort będzie jeszcze bardziej efektowny, gdy przekroimy biszkopt na 3 blaty i przełożymy cieńszą warstwą masy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z kremem śmietankowym i bananami
Następny przepis: Tort z bitą smietaną i mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode