Tort z bitą smietaną i mascarpone
Zasługuje na to, aby świętować każdą okazję z wyjątkowym deserem, a ten przepis na tort z bitą śmietaną i sereczkiem mascarpone jest znakomitym wyborem. Wymienione składniki łączą się, aby stworzyć niezapomniane doświadczenie smakowe. Kremowa śmietana i serek mascarpone tworzą delikatną i sycącą warstwę, która idealnie komponuje się z wilgotnym, słodkim ciastem. Ten tort ze śmietaną i mascarpone to więcej niż tylko deser, to prawdziwe wyrafinowanie dostępne dla każdego. Wspaniały na uroczyste okazje, ale równie doskonały do popołudniowej herbatki. Spróbuj go sam – z pewnością nie pożałujesz.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa:
- 1000 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 śmietan-fixy
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki rumu
- 6 łyżek cukru pudru
- Ponadto: dżem z czarnej porzeczki, 4 kostki startej białej czekolady
Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone – jak zrobić?
-
1.
Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż „zbieleją” i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 40-45 minut w temp. 180°C -
2.
Śmietankę ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Serk mascarpone zmiksować z rumem. Dodać 3 łyżki ubitej śmietanki, żeby połączyć i rozluźnić mascarpone. Dodać resztę ubitej śmietanki i wymieszać. -
3.
Blaty biszkopta nasączyć ponczem z herbaty. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, położyć część masy śmietankowej, posypać delikatnie startą czekoladą. Położyć drugi blat i postąpić w ten sam sposób. Górę obłożyć masą śmietankową. Udekorować wg uznania.
Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone – dodatkowe informacje
U mnie boki tortu udekorowane są rozdrobnionym biszkoptem i prażonymi migdałami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą
Następny przepis: Tort z bitej śmietany