Tort z bitą smietaną i mascarpone

Tort z bitą smietaną i mascarpone

Zasługuje na to, aby świętować każdą okazję z wyjątkowym deserem, a ten przepis na tort z bitą śmietaną i sereczkiem mascarpone jest znakomitym wyborem. Wymienione składniki łączą się, aby stworzyć niezapomniane doświadczenie smakowe. Kremowa śmietana i serek mascarpone tworzą delikatną i sycącą warstwę, która idealnie komponuje się z wilgotnym, słodkim ciastem. Ten tort ze śmietaną i mascarpone to więcej niż tylko deser, to prawdziwe wyrafinowanie dostępne dla każdego. Wspaniały na uroczyste okazje, ale równie doskonały do popołudniowej herbatki. Spróbuj go sam – z pewnością nie pożałujesz.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 1000 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki rumu
  • 6 łyżek cukru pudru
  • Ponadto: dżem z czarnej porzeczki, 4 kostki startej białej czekolady

Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone – jak zrobić?

  1. 1.
    Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż „zbieleją” i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 40-45 minut w temp. 180°C
  2. 2.
    Śmietankę ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Serk mascarpone zmiksować z rumem. Dodać 3 łyżki ubitej śmietanki, żeby połączyć i rozluźnić mascarpone. Dodać resztę ubitej śmietanki i wymieszać.
  3. 3.
    Blaty biszkopta nasączyć ponczem z herbaty. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, położyć część masy śmietankowej, posypać delikatnie startą czekoladą. Położyć drugi blat i postąpić w ten sam sposób. Górę obłożyć masą śmietankową. Udekorować wg uznania.

Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone – dodatkowe informacje

U mnie boki tortu udekorowane są rozdrobnionym biszkoptem i prażonymi migdałami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą
Następny przepis: Tort z bitej śmietany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode