Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem

Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem

„Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem to jedno z najbardziej hedonistycznych dań, które kiedykolwiek wylądowały na moim stole. Połączenie ciemnej czekolady, soczystych wiśni, wprowadzonych do gry z odrobiną alkoholu, zapewnia niepowtarzalną symfonię smaków. Jest to deser, który doskonale sprawdzi się na każdym przyjęciu. Eleganckie warstwy kremu, ciasta i wiśni tworzą ciekawy i kuszący wygląd, który z pewnością przyciągnie uwagę gości. Uwierz mi, Tort Węgierski z wiśniami to nie tylko atrakcja dla podniebienia, ale też dla oka. Niezwykle satysfakcjonujący do przygotowania, a jeszcze bardziej do jedzenia”.

Składniki:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 2. Pącz:
  • Pół litrowy słoik drylowanych wiśni.
  • 3. Masa:
  • 250 gr sera ricotta lub mascarpone
  • 250 gr jogurtu greckiego
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Tort węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, aż postanie sztywna masa. Podczas ubijania białek żółtka mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie nam piana). Do ubitych z cukrem białek dodajemy pianę z żółtek i na małych obrotach miksera mieszamy dodając powoli obie mąki i kakao. Ubijamy krótko, do połączenia się składników. Powstałą masę przelewamy do tortownicy – rozmiar 26cm – i pieczemy 30 min w temp.170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu wyciągamy tortownicę i rzucamy dwa razy na podłogę z wysokości 60cm. Jest to tak zwane trzepnięcie o ziemię, dzięki czemu biszkopt się wyrównuje i nie opada. Schłodzony dzielimy na trzy części.
  2. Pącz: Poł litrowy słoik drylowanych wiśni. Dwie godziny wcześniej (można nawet dzień wcześniej) odsączamy wiśnie, zalewamy 5 kieliszkami wódki i zostawiamy, by wiśnie przeszły alkoholem. Możemy wykorzystać również wiśnie mrożone. Po zrobieniu masy i przed przekładaniem biszkoptu wyciągamy wiśnie z alkoholu, a pozostałą wódkę zostawiamy, dodając do niej tyle soku z kompotu lub innego wiśniowego, by dało nam pół szklanki pączu, do przesmarowania blatów biszkoptowych.
  3. Masa: Serek, jogurt, rozpuszczone w kąpieli wodnej i ostudzone czekolady oraz cuk.puder mieszamy mikserem do połączenia się składników.
  4. Wykonanie: Każdy blat biszkoptu przesmarowujemy pączem alkoholowym z obu stron. Masę dzielimy na cztery części. Na biszkopt wykładamy 1/4 masy, odsączone wiśnie (zostawiamy ok 10-12 sztuk do dekoracji tortu), drugą część masy, biszkopt, trzecią część masy, biszkopt oraz czwartą część masy na wierzch tortu i boki. Odłożone wiśnie układamy według uznania na wierzchu tortu, boki posypujemy dowolną dekoracją – mogą to być płatki lub wiórki czekoladowe, siekane orzechy lub migdały. Całość na wierzchu dekorujemy przez sitko sypanym kakao.
  5. Tort przed podaniem, odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, by dobrze przeszedł masą i alkoholem.

Smacznego 😉

Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem – dodatkowe informacje

Rada: dobrym pomysłem jest odłożyć do miseczki dwie łyżki stopionej czekolady i w niej zamoczyć pozostawione do dekoracji wiśnie. Świetnie smakują i wyglądają na torciku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort węgierski
Następny przepis: Tort węgierski na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode