Tort węgierski

Tort węgierski

Tort węgierski to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci Waszych gości. Charakteryzuje się intensywnym i niepowtarzalnym smakiem kremu do tortu węgierskiego. Ta niezwykła, aromatyczna potrawa ma głębokie korzenie w tradycji węgierskiej kuchni. Krem, będący kluczowym składnikiem naszego przepisu, jest jednym z najważniejszych elementów każdego tortu. Tutaj, w swoim węgierskim wydaniu, nabiera szczególnej głębi i wyjątkowego charakteru. Jest to doskonała propozycja na urozmaicenie standardowych rodzajów tortów, zwłaszcza dla tych, którzy cenią oryginalne i niebanalne smaki. Bezsprzecznie będzie to idealny wybór na każdą specjalną okazję.

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • krem:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 kg masła lub margaryny kremowej
  • kakao
  • spirytus
  • wiśnie w spirytusie
  • dżem wiśniowy do przełożenia
  • sok z wiśni lub rozcieńczony alkohol do nasączenia

Tort węgierski – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    • Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.
    • Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać przez sitko, a następnie wsypywać ją stopniowo do masy jajecznej i powoli mieszać.
    • Tortownicę lub blaszkę od ciasta posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać do niej ciasto i piec około 30-35 minut.
  2. Krem:
    • Margarynę utrzeć do puszystości, następnie jajka ubite z cukrem powoli do niej dodawać.
    • Gdy powstanie gładka masa kremowa dodać do niej kakao i spirytus.
    • Można zostawić trochę białego kremu do dekoracji na torcie.
  3. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół lub 2 razy. Dolną warstwę tortu posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Położyć kolejną warstwę tortu nasączyć sokiem lub alkoholem i przełożyć kremem dodając wiśnie w spirytusie lub także dżemem. Na wierzch położyć ostatnią warstwę biszkoptu nasączyć ją oraz posmarować cały tort kremem czekoladowym i wygładzić. Wierzch można udekorować kremem czekoladowym, białym lub kupić gotowe dekoracje.

Pamiętaj, aby przygotować odpowiedni krem do tortu węgierskiego.

Tort węgierski – dodatkowe informacje

Mile widziana na torcie jest gorzka czekolada i wiśnie w spirytusie. Jeśli tort ma być dla dzieci można nie dodawać spirytusu, a wiśnie mogą być z kompotu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort warzywny - ciasto naleśnikowe
Następny przepis: Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode