Tort warzywny - ciasto naleśnikowe

Tort warzywny – ciasto naleśnikowe

Zapraszam do odkrycia przepisu, który wprowadzi nieco innowacji do naszego jadłospisu. Tort warzywny na bazie naleśników to nietypowy, ale niezwykle pyszny sposób na spożycie pełnej gamy witamin zawartych w sezonowych warzywach. Nie jest to tradycyjny, drożdżowy tort – to zupełnie inna, zdrowsza i lżejsza propozycja. Idealny na kolorowe, letnie dni czy na spotkanie z przyjaciółmi, gdy chcemy zaskoczyć ich czymś nietypowym. To ciekawa alternatywa dla osób, którym znudziły się klasyczne dania z warzyw. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na ten fantastyczny, pełen smaku tort warzywny.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka curry (opcjonalnie)
  • masło klarowane do smażenia
  • Farsz szpinakowy:
  • opakowanie szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • łyżka masła
  • Farsz marchewkowy:
  • 3 duże marchewki
  • łyżka masła
  • sól/pieprz ew maggi
  • Farsz cukiniowy:
  • 0,5 kg cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól/pieprz
  • Farsz pomidorowy:
  • 3 duże pomidory
  • kilka łyżek startego sera, pietruszka zielona lub kiełki do posypania

Tort warzywny – ciasto naleśnikowe – jak zrobić?

  1. Usmażyć naleśniki. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
  2. Przygotować farsze warzywne, przesmażając je krótko na patelni, tak by warzywa pozostały chropkie. Szpinak przesmażać do momentu odparowania wody.
  3. W tortownicy przekładać kolejno naleśnik, farsz szpinakowy, naleśnik, farsz z marchwi, naleśnik, farsz z cukinii, naleśnik, pokrojone w plastry bądź kostkę pomidory, naleśnik.
  4. Wierzch obsypać żółtym serem i zapiec ok 10 minut w piekarniku.
  5. Kroić jak tort. Na talerzach można posypać natką lub kiełkami.

Tort warzywny – ciasto naleśnikowe – dodatkowe informacje

Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI
Następny przepis: Tort węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode