Tort węgierski na zimno

Tort węgierski na zimno

Czy poszukujesz idealnego deseru, który zachwyci wszelkie podniebienia, a do tego jest łatwy do przygotowania? Prezentujemy przepis na tort węgierski na zimno – ciasto, które łączy w sobie smaki cukru, kakao i kawy, z delikatnym akcentem rumu. Jego przygotowanie nie wymaga pieczenia, dlatego jest idealne na ciepłe, letnie dni. Ciesz się nim w gronie bliskich – zapewniamy, że zachwyci wszystkich gości. Zaskocz jadące kubki smakowe zmysłową i kuszącą kompozycją smaków tortu węgierskiego na zimno. Gwarantujemy, ten przepis na zawsze zagości w Twojej domowej książce kucharskiej.

Składniki:

  • 3 Szklanki cukru pudru
  • 2 Kostki masło extra bez dodatków
  • 2 Szt. cukru waniliowego
  • 1 szt. Galaretki cytrynowej
  • 1 szt. Galaretki pomarańczowej
  • 1 szt. galaretki wiśniowej
  • 8 łyżek żelatyny
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 8 jaj kurzych
  • 2 Szklanki mleka
  • Bakalie wg. uznania
  • 4 mandarynki
  • Polewa czekoladowa

Tort węgierski na zimno – jak zrobić?

  1. Tort węgierski można zrobić z jednej porcji 1.
    Opis wykonania

    1. 2 galaretki przygotować wcześniej, ostudzić na twardo.
    2. Przygotować I ciasto z kakao.
    3. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć)ciągle ucierając.
    4. Do masy dodać kakao 2 duże łyżki.
    5. Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.
    6. Ubite białka dodać do masy.
    7. Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy, lekko mieszając.
    8. Masę wylać do tortownicy.
    9. Wstawić do lodówki do stężenia.
    10. Przygotować II białe ciasto bez kakao.
    11. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć)ciągle ucierając.
    12. Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.
    13. Ubite białka dodać do masy.
    14. Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy, lekko mieszając.
    15. Masę wylać na pierwsze ciasto do tortownicy.
    16. Wstawić do lodówki do stężenia.
    17. Na wierzch dać bakalie według uznania.
    18. Ciasto można dekorować cząstkami mandarynek.
    19. Zalać tężejącą galaretką lub polewą czekoladową.

Słowa kluczowe: tort węgierski na zimno

Tort węgierski na zimno – dodatkowe informacje

Galaretkę można przygotować wcześniej.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem
Następny przepis: Tort Wóz Strażacki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode