Tort węgierski
Tort węgierski to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci Waszych gości. Charakteryzuje się intensywnym i niepowtarzalnym smakiem kremu do tortu węgierskiego. Ta niezwykła, aromatyczna potrawa ma głębokie korzenie w tradycji węgierskiej kuchni. Krem, będący kluczowym składnikiem naszego przepisu, jest jednym z najważniejszych elementów każdego tortu. Tutaj, w swoim węgierskim wydaniu, nabiera szczególnej głębi i wyjątkowego charakteru. Jest to doskonała propozycja na urozmaicenie standardowych rodzajów tortów, zwłaszcza dla tych, którzy cenią oryginalne i niebanalne smaki. Bezsprzecznie będzie to idealny wybór na każdą specjalną okazję.
admin
Składniki:
- biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- krem:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 0,5 kg masła lub margaryny kremowej
- kakao
- spirytus
- wiśnie w spirytusie
- dżem wiśniowy do przełożenia
- sok z wiśni lub rozcieńczony alkohol do nasączenia
Tort węgierski – jak zrobić?
- Biszkopt:
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać przez sitko, a następnie wsypywać ją stopniowo do masy jajecznej i powoli mieszać.
- Tortownicę lub blaszkę od ciasta posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać do niej ciasto i piec około 30-35 minut.
- Krem:
- Margarynę utrzeć do puszystości, następnie jajka ubite z cukrem powoli do niej dodawać.
- Gdy powstanie gładka masa kremowa dodać do niej kakao i spirytus.
- Można zostawić trochę białego kremu do dekoracji na torcie.
- Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół lub 2 razy. Dolną warstwę tortu posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Położyć kolejną warstwę tortu nasączyć sokiem lub alkoholem i przełożyć kremem dodając wiśnie w spirytusie lub także dżemem. Na wierzch położyć ostatnią warstwę biszkoptu nasączyć ją oraz posmarować cały tort kremem czekoladowym i wygładzić. Wierzch można udekorować kremem czekoladowym, białym lub kupić gotowe dekoracje.
Pamiętaj, aby przygotować odpowiedni krem do tortu węgierskiego.
Tort węgierski – dodatkowe informacje
Mile widziana na torcie jest gorzka czekolada i wiśnie w spirytusie. Jeśli tort ma być dla dzieci można nie dodawać spirytusu, a wiśnie mogą być z kompotu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort warzywny - ciasto naleśnikowe
Następny przepis: Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem