Tort węgierski
Tort węgierski to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. To idealna propozycja na uroczyste okazje, ale i do popołudniowej kawy. Ten przepis zaskakuje swoją oryginalnością i pomysłowością. Znajdziemy w nim bogactwo smaków i tekstur, które tworzą niezapomniane połączenie. To owocowo-śmietanowa rozkosz, która ma w sobie coś z klasycznego tortu, jednak dzięki dodatku galaretki zyskuje nowy, intrygujący wymiar. Ten przepis na tort węgierski bazuje na wersji popularnej w programach kulinarncyh Ewy Wachowicz. Jeśli jesteś fanem nieoczywistych smaków, ten węgierski przepis jest stworzony specjalnie dla Ciebie.
admin
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 6 całych jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Składniki na masę:
- 1 masło roślinne
- bakalie (rodzynki, orzechy)
- wiśnie (z kompotu zalać wódką na noc)
- 3 łyżki kakao
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 1 szklance wody)
Tort węgierski – jak zrobić?
- Jajka i cukier ubić na parze aż zrobi się gęsta masa. Trochę przestudzić i dodać resztę składników.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając żółtka i po łyżce tężejącej galaretki, ucierać. Wiśnie odcedzić, dodać do masy. Dodać bakalie. Ciasto przekroić na 3 równe części, nasączyć sokiem z wódką i przełożyć 2/3 masą a 1/3 masy udekorować tort dokoła i na powierzchni.
Tort węgierski – dodatkowe informacje
Porada: Wierzch tortu można oblać roztopioną w 1 łyżce mleka czekoladą. Do dekoracji można użyć masła roślinnego: łyżkę maczamy w gorącej wodzie i delikatnie zbieramy plastry masła układając je w kształcie róży.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI
Następny przepis: Tort węgierski