Tort węgierski

Tort węgierski

Tort węgierski to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. To idealna propozycja na uroczyste okazje, ale i do popołudniowej kawy. Ten przepis zaskakuje swoją oryginalnością i pomysłowością. Znajdziemy w nim bogactwo smaków i tekstur, które tworzą niezapomniane połączenie. To owocowo-śmietanowa rozkosz, która ma w sobie coś z klasycznego tortu, jednak dzięki dodatku galaretki zyskuje nowy, intrygujący wymiar. Ten przepis na tort węgierski bazuje na wersji popularnej w programach kulinarncyh Ewy Wachowicz. Jeśli jesteś fanem nieoczywistych smaków, ten węgierski przepis jest stworzony specjalnie dla Ciebie.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 całych jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Składniki na masę:
  • 1 masło roślinne
  • bakalie (rodzynki, orzechy)
  • wiśnie (z kompotu zalać wódką na noc)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 1 szklance wody)

Tort węgierski – jak zrobić?

  1. Jajka i cukier ubić na parze aż zrobi się gęsta masa. Trochę przestudzić i dodać resztę składników.

    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając żółtka i po łyżce tężejącej galaretki, ucierać. Wiśnie odcedzić, dodać do masy. Dodać bakalie. Ciasto przekroić na 3 równe części, nasączyć sokiem z wódką i przełożyć 2/3 masą a 1/3 masy udekorować tort dokoła i na powierzchni.

Tort węgierski – dodatkowe informacje

Porada: Wierzch tortu można oblać roztopioną w 1 łyżce mleka czekoladą. Do dekoracji można użyć masła roślinnego: łyżkę maczamy w gorącej wodzie i delikatnie zbieramy plastry masła układając je w kształcie róży.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI
Następny przepis: Tort węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode