Tort urodzinowy dla Męża
Składniki:
- Do biszkoptu: (ja upiekłam trzy takie biszkopty)
- – 5 jajek
- – 3/4 szklanki cukru
- – 3/4 szklanki mąki pszennej
- – 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- – szczypta soli.
- Do masy: (zrobiłam podwójną porcję)
- – śmietana kremówka (500 ml)
- – 2 łyżki cukru pudru
- – 2 dowolne galaretki
- Klej (jadalny) do masy cukrowej:
- – cukier puder
- – gorąca woda.
- Dodatki:
- – dwie puszki brzoskwiń
- – 2 rureczki (takie do picia)
- – masy cukrowe (ja wybrałam jedną pomarańczową – na kolor piwa, jedną zieloną na etykietkę i trzy białe na piankę, napis i wykończenie kufla)
- – pusta puszka po dowolnym piwie.
Tort urodzinowy dla męża – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
-
2.
Masa:
-
3.
Brzoskwinie pokroić w kosteczkę rozrzucić na biszkopcie, na to kłaść bitą śmietanę i tak przełożyć wszystkie krążki. Wierzch i boki pozostawić bez masy.
-
4.
Klej do masy cukrowej:
-
5.
Pomarańczową masę cukrową rozwałkować.
-
6.
Białą masą cukrową robimy dodatki do kufla i rączkę.
-
7.
Włożyć jedną rurkę w drugą i wbić w tort, aby powiesić puszkę.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (dodać do białek szczyptę soli).
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąkę wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę ok. 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boki nie.
Piec ok. 30-40 minut w 160-170 stopniach C.
Ja upiekłam trzy takie biszkopty, aby tort był wyższy.
Kiedy biszkopt całkowicie wystygł, przekroić każdy biszkopt na trzy krążki.
Może być dowolna, ja zrobiłam z bitej śmietany.
Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku.
Pozostawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno z przesianym cukrem pudrem.
Wlać galaretki i lekko wymieszać.
I porządnie schłodzić, najlepiej przez noc.
Mieszając cukier puder z gorącą wodą robimy klej.
Musi mieć konsystencję kleistą. Więcej cukru pudru niż gorącej wody i energicznie mieszamy. Można kupić w sklepie cukierniczym gotowe kleje, ale ten jest o wiele lepszy.
Klejem posmarować boki, aby trzymała nam się masa cukrowa na torcie.
I po powoli obkleić boki.
Schłodzić na około 30 minut.
Za każdym razem smarując klejem, aby nam się trzymało.
Pozostawiając dużą ilość na piankę.
Wykańczamy etykietę i ponownie chłodzimy, aby dodatki na kuflu z masy cukrowej nam się trzymały.
Rurkę obkleić białą masą cukrową, imitując cieknącą piankę.
Pustą puszkę wkładamy w rurkę i obklejamy masą cukrową, wpychając masę również do środka puszki, lepiej się trzyma.
Klejem smarujemy wierzch i robiąc niesymetryczne kuleczki z białej masy tworzymy pianę.
Tort porządnie chłodzimy, najlepiej przez noc.
Tort urodzinowy dla Męża – dodatkowe informacje
Pamiętajcie, aby po upieczeniu upuścić biszkopt z około 50 cm na podłogę, dostanie „wstrząsu” i nie opadnie, a potem powoli studzić, najpierw trochę w otwartym piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort urodzinowy dla dziewczynki
Następny przepis: tort urodzinowy dla dziewczynki