Tort urodzinowy dla dziewczynki

Tort urodzinowy dla dziewczynki

Chcesz zrobić coś wyjątkowego dla swojej małej księżniczki na jej urodziny? Wypróbuj ten przepis na tort urodzinowy dla dziewczynki! Właściwie dobrane składniki sprawią, że tort będzie nie tylko pyszny, ale również atrakcyjny wizualnie, co z pewnością przyciągnie uwagę Twojego dziecka. Ten przepis umożliwi Ci stworzenie prawdziwie królewskiego tortu, który może stać się centrum uroczystości. Idealny dla miłośniczek różowych marzeń, kucyków Pony czy małych syren. Pamiętaj, że gust to klucz do stworzenia idealnego tortu urodzinowego dla Twojej dziewczynki.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt różowy i makowy:
  • 7 jajek
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina czerwonego barwnika
  • 1 łyżka suchego maku
  • Krem czekoladowy, baza:
  • 2 budynie waniliowe w proszku (na 500 ml mleka)
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g miękkiego masła
  • Na krem ciemny:
  • 300 g mlecznej czekolady
  • Na krem jasny:
  • 100 g białej czekolady
  • Masa truskawkowa:
  • 450 g musu truskawkowego (mrożony)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 paczka żelatyny (9g)
  • Dekoracja:
  • wydruk cukrowy
  • posypka cukrowa czekoladowa
  • barwnik zielony i niebieski
  • czekoladowe słońca i motylki
  • perełki cukrowe
  • Poncz:
  • 1 szklanka słabego naparu ze zwykłej herbaty

Tort urodzinowy dla dziewczynki – jak zrobić?

  1. Biszkopt jasny: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Blaszkę o rozm. 35×26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier.
  2. Biszkopt różowy i makowy: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Biszkopt podziel delikatnie na 2 części, do 1 dodaj trochę czerwonego barwnika, by lekko zabarwić go na różowo. A do drugiego dodaj suchy mak. Biszkopty piecz oddzielnie. Blaszkę o rozm. 35×26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier.
  3. Z 600 ml mleka odlej 3/4 szklanki. Wsyp suchy proszek budyniowy i wymieszaj. Resztę zagotuj i dodaj cukier. Wlej zawartość szklanki i ugotuj budyń, uważaj by się nie przypalił. Taflę budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowietgo ostygnięcia.
  4. Do rondelka przełóż mus truskawkowy. Dodaj cukier, zagotuj go. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, zostaw na 10 minut. Do żelatyny dodaj z 2-3 łyżki gorącego musu, wymieszaj i całość przelej do garnka, już nie gotuj ale dobrze wymieszaj i zostaw aby masa zaczęła tężeć.
  5. W kąpieli wodnej w osobnych miskach rozpuść czekoladę mleczną i czekoladę białą. Ostudź.
  6. W misie miksera rozetrzyj masło na puch, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieraj. Krem należy podzielić na 2 części, trochę więcej jak połowa to będzie krem ciemniejszy a reszta to krem jasny. Do tej większej części dodaj mleczną czekoladę i porządnie wymieszaj. Tę mniejszą część wymieszaj z białą czekoladą. Z kremu z białej czekolady odejmij ok. połowę (będzie potrzebna na dekorację).
  7. Przygotuj dużą deskę do krojenia lub prostokątny talerz (musi być całkiem płaski), który będzie stanowił podstawę dla tortu. Możesz użyć dekoracyjnych papierowych podkładek. Na spód połóż biszkopt różowy, wyłóż krem ciemny, na niego wyłóż prawie zastygły mus truskawkowy. Przykryj jasnym biszkoptem, znowu nałóż ciemny krem i przykryj biszkoptem makowym. Tort z wierzchu posmaruj kremem jasnym, boki również. Każdy biszkopt naponczuj zimną herbatą przed nałożeniem następnej warstwy kremu.
  8. Dekoracja: do pozostałej części białego kremu dodaj barwniki spożywcze. Krem podziel na 2 części, do jednej daj niebieski a do drugiej zielony barwnik. Boki tortu obsyp cukrową posypką. Na wierzch tortu połóż wydruk cukrowy (nie wcześniej jak 4 godziny przed rozkrojeniem tortu). Na górze zrób małe rozetki, wokół wydruku. Na bokach możesz też zrobić małe rozetki.

xxx – dodatkowe informacje

Wydruk cukrowy nigdy nie kładziemy na bitą śmietanę, bo się rozpuści. Nie kładziemy go też wcześniej jak do 4 godzin przed rozkrojeniem tortu.

Nie jestem ekspertem ani w tortach ani tym bardziej w wydrukach cukrowych, ale na portalu jest koleżanka, która specjalizuje się w robieniu tortów, więc jeśli chcecie wiedzieć więcej lub co nieco podpatrzeć, to zapraszam do Marty: http://www.przyslijprzepis.pl/uzytkownik/marta-ryzek-kalkowska/st/recipes


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort urodzinowy dla chłopca
Następny przepis: Tort urodzinowy dla Męża

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode