Tort urodzinowy dla chłopca

Tort urodzinowy dla chłopca

Planując urodziny dla swojego małego księcia, z całą pewnością zastanawiasz się nad tortem. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszny i atrakcyjny wizualnie tort urodzinowy dla chłopca. Starannie dobrane składniki sprawią, że kazde dziecko będzie zachwycone nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem tego tortu. Przygotowanie tortu urodzinowego według naszego przepisu to czysta radość – zarówno dla Ciebie, jak i dla jubilata. Daj się porwać kulinarnemu szaleństwu i stwórz coś naprawdę wyjątkowego na ten wyjątkowy dzień. Bez względu na to, czy Wasz chłopiec preferuje Spider-Mana, czy też kocha motywy kosmiczne – ten tort będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • Biszkopt (trzeba upiec 2 placki):
  • -3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • -3/4 szkl. mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 15 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kakao
  • Masa kawowo-bananowa:
  • -2 śnieżki
  • 1 łyżka żelatyny
  • -3 saszetki cappuccino lub 1 szklanka
  • -1 szkl. mleka
  • -3 banany
  • Masa orzechowa zapiekana:
  • -30 dkg orzechów (ok1/2 szkl. drobno pokrojonych)
  • -12 dkg masła (może być ciut więcej)
  • – 1/2 szkl. cukru
  • -2 łyżeczki miodu naturalnego
  • Krem maślany:
  • -350g miękkiego masła
  • -5 łyżek cukru
  • -5 dużych żółtek
  • -laska wanilii
  • -ewent. 2 łyżki ajerkoniaku
  • Wierzch kokosowy:
  • -6 dużych białek
  • -6 łyżek cukru
  • -1 łyżka mąki
  • -200g wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • -mały słoiczek dżemu (u mnie z czarnego bzu)
  • -2 śnieżki plus mleko na ich przygotowanie
  • -40 dkg pustych rurek
  • -20 dkg cukierków (krówek)
  • -puszka ananasów w syropie
  • -ozdoby wg uznania

Tort urodzinowy dla chłopca – jak zrobić?

  1. 1.

    BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć mąkę, pianę z białek i masę z żółtek, wymieszać, podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto na przemian jasne z ciemnym, tworząc w ten sposób mozaikę. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  2. 2.

    MASA KAWOWO-BANANOWA:
    Mleko zagotować , rozpuścić w nim cappuccino, schłodzić. Zimne zmiksować z 2 śnieżkami. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić i połączyć z masą kawową. Na koniec dodać rozdrobnione banany i wszystko razem jeszcze raz zmiksować na gładką masę.

  3. 3.

    MASA ORZECHOWA ZAPIEKANA:
    Masło, cukier i miód rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Na koniec dodać orzechy i chwilę razem podgotować. Położyć na jeden z biszkoptów i piec około 20 minut.

  4. 4.

    KREM MAŚLANY:
    Żółtka utrzeć z cukrem na parze (nada to im puszystości). Kiedy ubijają się na masa podwoi swoją objętość i nabierze kremowej barwy, naczynie należy przenieść na stół i energicznie ubijać masę nadal aż do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać ubite na parze z cukrem żółtka oraz nasiona wanilii. Dodatkowo dla zwiększenia smaku można dodać odrobinę ajerkoniaku.

  5. 5.

    WIERZCH KOKOSOWY:
    Białka ubić z 6 łyżkami cukru i łyżką mąki. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać (ja wiórki kokosowe wcześniej zblendowałam na gładką masę). Piec na złoty kolor jednocześnie uważając, żeby nie przypiec placka.

  6. 6.

    MASA KRÓWKOWA:
    Cukierki rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę od czasu do czasu mieszając.

  7. 7.

    PRZEŁOŻENIE:

    1. Biszkopt z zapieczoną masą orzechową
    2. Masa kawowo-bananowa (zostawiamy trochę na boki)
    3. Drugi biszkopt (nasączamy)
    4. Dżem (u mnie z czarnego bzu)
    5. Masa maślana
    6. Wierzch kokosowy (nasączamy)
    7. Bita śmietana
    8. Na boki tortu nakładamy dość obficie i równo pozostałą masę kawowo-bananową i obkładamy dookoła rurkami
    9. Kawałki ananasa pokrojonego w kostkę
    10. Masa krówkowa (tworzymy esy – floresy)
    11. Bita śmietana (ładnie wyrównujemy nożem na gładko)
    12. Ozdabiamy

Porady – dodatkowe informacje

Wszelkie rady zawarłam w przepisie. Tortownica średniej wielkości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort urodzinowy z różowym dripem
Następny przepis: Tort urodzinowy dla dziewczynki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode