Tort truskawkowy na zimno

Tort truskawkowy na zimno

Ten tort truskawkowy na zimno to prawdziwy letni smakołyk na każda okazję. Słodka i owocowa truskawkowa wybuchowa mieszanka z lekko kruchym spodem formuje niezapomniane doświadczenie dla podniebienia. Ten przepis, pełen świeżych truskawek, łączy w sobie najlepsze cechy deserów: lekkości, soczystości i niezapomnianego smaku. Podawany na zimno, sprawia, że jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni. Mus z truskawek do tortu dodatkowo potęguje jego walory smakowe. Postaw na tort na zimno z truskawkami i przygotuj się na falę komplementów od Twoich gości!

Składniki:

  • 400-500 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki + 500 ml wrzącej wody
  • pół litra śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 truskawki
  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów

Tort truskawkowy na zimno – jak zrobić?

  1. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
    Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus.
    Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.
    Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.
    Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być mniejsza, masa będzie wyższa) i włożyć do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  2. Następnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno (w razie problemu warto dodać śmietan-fix) oraz dodać 2-3 zmiksowane na mus truskawki (krem się zaróżowi).
    Zdjąć rant tortownicy z naszego tortu, na wierzchu wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, resztą wysmarować boki tortu.
    Każdą truskawkę przekroić na 3 plastry w długość i układać na wierzchu – zaczynając od zewnątrz, a kończąc w środku.
    Do brzegu tortu przyczepić biszkopty – można je dociąć, a następnie zawiązać wstążką.
    Przechowywać w lodówce.

Słowa kluczowe: tort truskawkowy na zimno, tort na zimno z truskawkami, mus z truskawek do tortu

Tort truskawkowy na zimno – dodatkowe informacje

Tort truskawkowy na zimno to doskonały deser, który sprawdzi się zarówno na letnie przyjęcia, jak i na rodzinną kolację. Aby przygotować ten pyszny tort, będziesz potrzebować świeżych truskawek, które będą głównym składnikiem musu do tortu. Tort jest idealny dla osób, które preferują lekkie, orzeźwiające desery. Można go również przygotować z dodatkiem innych owoców sezonowych, co dodaje mu różnorodności i świeżości. Jeśli szukasz przepisu na smaczny i prosty deser, tort truskawkowy na zimno z pewnością spełni Twoje oczekiwania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort truskawkowy
Następny przepis: Tort truskawkowy z kiślem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode