Tort truskawkowy z kiślem
Zachwycający tort truskawkowy z kiślem to wyjątkowa propozycja na każdą okazję. Pyszna, krucha istota tego cukierniczego dzieła rewelacyjnie łączy się z delikatnym smakiem truskawek i niepowtarzalnym aromatem kisielu. Stwarza to niepowtarzalne doznania smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagających łasuchów. Przesłodzony krem z kisielu dodaje niepowtarzalnej nuty, która urozmaici smak deseru. Przygotowanie tego tortu może być wspaniałą okazją do wspólnego spędzenia czasu z rodziną. A później, oczywiście, do wspólnego delektowania się tym wyjątkowym wypiekiem. Więc weźcie książkę kucharską, zaaportujcie produkty i cieszcie się niezapomnianym tortem truskawkowym z kiślem.
admin
Składniki:
- Krem: 1 duży kisiel lub 2 małe
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 żółtko
- truskawki świeże lub mrożone
- 2 dowolne galaretki
- Biszkopt: 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- niepełna szklanka mąki i cukru
Tort truskawkowy z kiślem – jak zrobić?
- Krem: kisiel ugotować w 1/2 porcji wody podanej na opakowaniu. Utrzeć masło i do masła dodawać ostudzony kisiel, pod koniec miksowania dodać świeże lub mrożone rozdrobnione truskawki.
- Biszkopt: Jajka i cukier miksować aż do zgęstnienia, a następnie dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy biszkopt ostygnie, przekroić go na pół.
- Wykładać kremem i przykryć drugą połową biszkoptu.
- Na wierzchu tortu zalewamy galaretką.
Słowa kluczowe: kisielem, krem z kisielu
porady – dodatkowe informacje
Na wierzch można dodać świeże truskawki i zalać galaretką.