Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Oto przepis na niezwykle pyszny i wyjątkowo dekoracyjny tort truskawkowy. Idealny na urodziny, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a także na inne specjalne okazje. Ten tort z mrożonymi truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaskakuje słodko-kwasowym smakiem owoców. Pomysł na wykorzystanie masy truskawkowej sprawia, że deser zyskuje intensywny, owocowy aromat. Wszystko to sprawia, że ten tort to synonim letniej rozkoszy, który może stać się prawdziwą ozdobą stołu. Zapraszamy do odkrycia tego wspaniałego przepisu na tort truskawkowy – natychmiast sprawi, że poczujesz magię lata!

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na poncz:
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • Składniki na masę truskawkową:
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek (40dag)
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100g cukru pudru
  • ok. 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • kilka świeżych truskawek

Tort truskawkowy – jak zrobić?

  1. Na biszkopt całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijać nawet do 15 minut. Oba rodzaje mąki i proszek przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy. Wlać do tortownicy o wymiarze 23-24 cm i piec ok. 50 minut.
    Najpierw w 160 stopniach a gdy ciasto wyrośnie zwiększyć do 180. Przygotować masę truskawkową. Truskawki rozmrozić, odcisnąć z wody.
    Następnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody (ok. 60 ml). Lekko ostudzić. Dodać do puree z truskawek. Odstawić żeby masa lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wymieszać z masą truskawkową. Na poncz w gorącej wodzie rozpuścić cukier. Ostudzić. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na trzy krążki. Każdy nasączyć ponczem. Dżem włożyć do garnuszka i podgrzać a następnie zmiksować za pomocą blendera. Na pierwszym krążku rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę masy truskawkowej, przykryć kolejnym krążkiem, posmarować go resztą dżemu. Nałożyć resztę masy truskawkowej. Przykryć ostatnim krążkiem. Na wierzch ubić 250 ml kremówki. Udekorować nią wierzch i boki. Do dekoracji użyć też świeżych truskawek.

Porady – dodatkowe informacje

W sezonie do masy można użyć świeżych truskawek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort TRAMPEK dla nastolatki
Następny przepis: Tort truskawkowy na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode