Tort Torebka Chanel
Zróbcie miejsce na stole dla najbardziej stylowego deseru – Tortu Torebka Chanel. Ten wyjątkowy tort, będący odpowiednikiem luksusowej torebki znanego modowego domu tworzenia mody, jest idealnym wyborem dla wszystkich miłośników słodkości i mody. Idealny na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, rocznice czy imprezy tematyczne. Elegancko pachnie maślanym biszkoptem, kremowym nadzieniem i czekoladowym lukrem, a jego wygląd jest tak uwodzicielski jak prawdziwa torba Chanel. Przygotowanie tortu może wydawać się skomplikowane, ale jest to doskonały sposób na pokazanie swoich umiejętności cukierniczych.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 Kremy do Karpatki do gotowania na budyniu
- 500g margaryny
- 1 litr mleka
- 2 łyżki kakao
- owoce lub dżem do tortu
- krem maślany:
- 150g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Białą masa cukrowa 1 kg
- barwniki spożywcze czerwony i złoty
- Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam:
- proporcje trzeba zwiększyć.
- 800 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody oraz sitko.
- /barwniki spożywcze
Tort torebka chanel – jak zrobić?
-
1.
Krem do karpatki budyniowy przygotuj według opisu na opakowaniu. Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj stopniowo margarynę oraz kakao. -
2.
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut. -
3.
Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą dodaj glukozę i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić więc wstaw ją na chwilkę do mikrofali lub podgrzej w garnuszku na płycie, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali. -
4.
Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy -
5.
Po obłożeniu tortu masą wykonaj za pomocą specjalnego radełka lub zwykłego noże kreski na torcie, które będą tworzyły pikowanie tortu. -
6.
Następnie rozwałkuj na blacie pozostałą masę cukrową z pikowaniem o szerokości takiej jak tort ponieważ będzie to nasza dekoracja tortu na wierzchu, która będzie tworzyła zamykanie torebki. Następnie przenieś masę na tort.
Z pozostałej masy zrób pasek i resztę dekoracji.
Tort Torebka Chanel – dodatkowe informacje
Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.