Tort Torebka Chanel

Tort Torebka Chanel

Zróbcie miejsce na stole dla najbardziej stylowego deseru – Tortu Torebka Chanel. Ten wyjątkowy tort, będący odpowiednikiem luksusowej torebki znanego modowego domu tworzenia mody, jest idealnym wyborem dla wszystkich miłośników słodkości i mody. Idealny na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, rocznice czy imprezy tematyczne. Elegancko pachnie maślanym biszkoptem, kremowym nadzieniem i czekoladowym lukrem, a jego wygląd jest tak uwodzicielski jak prawdziwa torba Chanel. Przygotowanie tortu może wydawać się skomplikowane, ale jest to doskonały sposób na pokazanie swoich umiejętności cukierniczych.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 Kremy do Karpatki do gotowania na budyniu
  • 500g margaryny
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki kakao
  • owoce lub dżem do tortu
  • krem maślany:
  • 150g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Białą masa cukrowa 1 kg
  • barwniki spożywcze czerwony i złoty
  • Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam:
  • proporcje trzeba zwiększyć.
  • 800 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody oraz sitko.
  • /barwniki spożywcze

Tort torebka chanel – jak zrobić?

  1. budyń 1.
    Krem do karpatki budyniowy przygotuj według opisu na opakowaniu. Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj stopniowo margarynę oraz kakao.
  2. Biszkopt 2.
    Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.
  3. masa cukrowa 3.
    Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą dodaj glukozę i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić więc wstaw ją na chwilkę do mikrofali lub podgrzej w garnuszku na płycie, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  4. tort 4.
    Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy
  5. tort 5.
    Po obłożeniu tortu masą wykonaj za pomocą specjalnego radełka lub zwykłego noże kreski na torcie, które będą tworzyły pikowanie tortu.
  6. dekoracja 6.
    Następnie rozwałkuj na blacie pozostałą masę cukrową z pikowaniem o szerokości takiej jak tort ponieważ będzie to nasza dekoracja tortu na wierzchu, która będzie tworzyła zamykanie torebki. Następnie przenieś masę na tort.
    Z pozostałej masy zrób pasek i resztę dekoracji.

Tort Torebka Chanel – dodatkowe informacje

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort torebka
Następny przepis: Tort traktor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode