Tort torebka

Tort torebka

Tort w kształcie torebki to pomysł na oryginalne i efektowne ciasto, które z pewnością zaskoczy każdego miłośnika słodkości. Ten elegancki deser jest nie tylko przepysznym uzupełnieniem każdej okazji, ale także prawdziwym działa sztuki cukierniczej. Każda miłośniczka torebek doceni ten drobny smak kunsztu na swoim talerzu. Smak tortu torebki zależy od użytych składników, a dekoracje uczynią go prawdziwym małym dziełem sztuki. Słodki, efektowny i niezapomniany – tort torebka stanowi doskonałe zwieńczenie każdej uroczystości.

Składniki:

  • Ciasto orzechowe (na blaszkę 30x40cm)
  • 11 jajek
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 ½ szklanki orzechów włoskich (zmielić)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju
  • Krem waniliowy z białą czekoladą
  • ¾ l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 białe czekolady
  • Oraz 1 słoik konfitury porzeczkowej
  • Ok 80 dkg masy cukrowej różowej
  • 10 dkg masy cukrowej miodowej (na zamki i inne dodatki; taki kolor łatwo się potem maluje na złoty)
  • 10 dkg masy białej na apaszkę
  • 5 dkg masy czarnej na kółeczka do apaszki

Tort torebka – jak zrobić?

  1. Ogrzane całe jajka ubijamy razem z cukrem na bardzo puszystą masę ok. 6min. Następnie dodajemy partiami przesiane mąki wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia i orzechami. Delikatnie mieszamy a pod koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka ok. 20 min w temp 170 stopni aż nabierze złotego koloru. Gotowe wyciągamy z blaszki, usuwamy papier i studzimy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do następnego dnia (biszkopt wówczas mniej się kruszy podczas modelowania i przekładania).
  2. ½ l mleka zagotować z 3 łyżkami cukru i przeciętą laską wanilii. W pozostałej części mleka rozprowadzić budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć zdejmujemy na moment z palnika i wyjmujemy laskę wanilii. Za pomocą ostrego noża wydłubujemy resztę nasionek i przekładamy je do mleka. Garnek ponownie wstawiamy na gaz i wlewamy budyń. Całość gotujemy aż zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej 2 czekolady i również je studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i partiami dodajemy budyń. Gdy cały budyń wykorzystamy dodajemy czekolady i chwilkę miksujemy aby się połączyły z kremem.
  3. Tort przekładamy w następujący sposób: Biszkopt – konfitura porzeczkowa – krem – biszkopt – konfitura porzeczkowa – krem – biszkopt. Cały tort smarujemy dokładnie pozostałym Kremem aby go ładnie wyrównać. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby ładnie stężał, a następnie tort przycinamy na kształt torebki. Ścinamy go po prostu nieco od góry. Tak przycięty tort smarujemy dokładnie masą maślaną (½ kostki masła i 10 łyżek c. pudru dokładnie utartych). Ponownie wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę cukrową. W pierwszej kolejności rozwałkowujemy 2 mniejsze kawałki na boki torebki. Za pomocą nożyka robimy nacięcia na kształt rąbów. Gotowe kawałki przyklejamy na boki torta. Następnie rozwałkowujemy większy kawałek masy i znów robimy nacięcia. Masę przycinamy tak, aby dopasować ją do wielkości torta, a następnie ją układamy i lekko dociskamy. Kółeczka znajdujące się przy pasku zrobiłam dzień wcześniej, aby wyschły i pomalowałam na złoty kolor. Zamek, jeśli nie mamy odpowiedniej formy, również łatwo zrobić. Wystarczy rozwałkować masę i odbić na niej np. zamek od bluzy, a następnie przyciąć na odpowiednią długość. Paki torebki robimy z pozostałej masy i przyklejamy za pomocą gęstego lukru (odrobina wody plus cukier puder). Aby zrobić apaszkę, wystarczy rozwałkować kawałek białej masy cukrowej (bardzo cienko), a następnie przyciąć np. na kształt kwadratu. Czarną masę rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy małe kółeczka, które układamy na białej masie, a następnie całość wystarczy lekko przewałkować – apaszka gotowa. Na cały tort potrzebujemy ok. 1 kg masy cukrowej.

Tort torebka – dodatkowe informacje

Ja najchętniej korzystam z gotowej (kupnej) masy cukrowej. Domowa nie jest tak elastyczna i gorzej układa się na torcie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort tiramisu bez pieczenia
Następny przepis: Tort Torebka Chanel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode