Tort Tiramisu z truskawkami
Składniki:
- – 6 jajek
- – 1 szklanka mąki
- – 1 szklanka cukru
- – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa
- – 500 g serka mascarpone
- – 500 ml śmietany 30%
- – 4 łyżki czubate cukru pudru
- Poncz
- – 150 ml mocnego espresso
- – 100 ml likieru Amaretto
- – 1 kg truskawek
Tort tiramisu z truskawkami – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt– Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
– Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
– Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką, nie ubijając.
– Masę wlać do tortownicy o śr. 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
– Piec w 170 st.C przez 15 minut.
– Objechać biszkopt nożem wokół tortownicy i odwrócić od razu do góry dnem. Wyrówna się wtedy powierzchnia jeśli biszkopt nierówno wyrośnie.
– Po wystudzeniu przekroić biszkopt na 2 krążki.
– Jeden biszkopt ułożyć na okrągłej paterze, tak aby strona przecięcia była na górze.
– Wymieszać kawę z amaretto i połową nasączyć biszkopt leżący na paterze – ja nabieram poncz łyżką i rozlewam zaczynając od obwodu do środka krążka.
-
2.
Masa– Śmietanę mocno schłodzoną ubić razem z cukrem pudrem na sztywno.
– Dodawać po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Ważne aby ser był wyjęty wcześniej z lodówki, wtedy nie będzie grudek w masie.
– Nie ubijać zbyt długo, bo z masy zrobi się masło.
– Masę wyłożyć delikatnie na biszkopt i rozsmarować. Podzielić masę tak, aby wystarczyło na posmarowanie boków – 2:2:1.
– Położyć drugi krążek, docisnąć aby równo rozłożył się.
– Dopiero teraz pozostałym ponczem nasączyć drugi biszkopt i rozsmarować masę na wierzchu i na bokach tortu.
-
3.
– Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
– Przed samym podaniem ułożyć umyte i pokrojone ozdobnie truskawki.
Tort Tiramisu z truskawkami – dodatkowe informacje
Tort Tiramisu z truskawkami to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego łasucha. Aby nadać mu jeszcze bardziej efektownego wyglądu, warto pokroić truskawki w „gąski”. Można to zrobić za pomocą małego nożyka o ostrym czubku, wykonując zygzak na każdej truskawce, dochodząc nożem do środka. Dzięki temu wierzch tortu będzie prezentował się jeszcze lepiej.