Tort tiramisu

Tort tiramisu

Przygotuj się na wykwintną przygodę z naszym przepisem na tort Tiramisu. Ten klasyczny włoski deser składa się z miękkiego, mięsistego ciasta nasączonego espresso i likierem, przełożonego pysznym kremem tiramisu. Dla wielu, to połączenie smaków to absolutna perfeekcja, która sprawdza się zarówno na uroczystych obiadach, jak i przy przytulnych wieczorach na kanapie. Jednym z kluczowych składników tego deseru jest krem tiramisu do tortu, który nadaje mu charakterystycznego smaku. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, zdecydowanie warto spróbować swoich sił w przygotowaniu tego wykwintnego ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Masa tiramisu:
  • 0,5 kg sera mascarpone
  • 500ml śmietany 30%
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200ml mocnej kawy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 śmietan fix
  • śnieżka
  • 100ml mleka
  • Poncz:
  • Ok. 400 ml mocnej kawy
  • Amaretto według uznania
  • Składniki połączyć razem. Każdy biszkopt nasączyć ponczem
  • Dodatkowo:
  • Kakao
  • Biszkopty języczki

Tort tiramisu – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Ciasto się pięknie wyrówna. Zimny przekroić na 3 części.

  2. Masa tiramisu:

    Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku dolać kawę dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru, w osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę z pozostałym cukrem, śnieżką, fixami. Do utartych żółtek po jednej łyżce wkładać ser mieszając na wolnych obrotach miksera, na koniec partiami włożyć ubitą śmietanę mieszając już delikatnie łyżką. Jeszcze ciepłą lecz nie gorącą wlać do powstałej masy żelatynę dokładnie połączyć. W razie konieczności wstawić na chwilę do lodówki aby masa lekko stężała.

  3. Przełożenie:

    Biszkopt – masa – kakao – biszkopt – masa – kakao – biszkopt – masa – kakao
    Boki tortu posmarować pozostałą masą, wokół tortu ułożyć ciasno biszkopty obwiązać dekoracyjną tasiemką.

Słowa kluczowe: krem tiramisu do tortu

porady – dodatkowe informacje

Wymiary blaszki: tortownica 26cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM
Następny przepis: Tort Tiramisu z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode