Tort śmietanowy z truskawkami

Tort śmietanowy z truskawkami

Doświadczenie smaku świeżych truskawek zatopionych w aksamitnie gładkim kremie to jedno z największych przyjemności lata. Dlatego chcielibyśmy zaproponować przepis na niezwykle smaczny tort śmietanowy z truskawkami, który z całą pewnością umili niejedno popołudniowe spotkanie przy kawie. Główny składnik tego słodkiego dzieła, śmietana roślinna do tortów, gwarantuje delikatność i puszystość kremu. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zaskoczenie swojej rodziny niebanalnym deserem. Każdy kęs tego tortu to prawdziwe doznania kulinarnych. Czy jest ktoś, kto mógłby mu się oprzeć?

Składniki:

  • Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietany roślinnej w kartonie
  • Ponadto
  • do dekoracji:
  • truskawki
  • listki mięty
  • srebrne perełki cukrowe
  • do nasączenia biszkoptu:
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Tort śmietanowy z truskawkami – jak zrobić?

  1. Mąkę tortową, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
  2. Upieczony, ostudzony biszkopt kroimy tak, aby powstały trzy krążki. Każdy krążek nasączamy za pomocą pędzelka ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i pudru cukru.
  3. Schłodzoną śmietanę roślinną ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierwszy krążek śmietaną, układamy kawałki truskawek, kładziemy drugi krążek, powtarzamy czynność ze śmietaną i truskawkami, układamy trzeci krążek. Boki i wierzch tortu smarujemy cienką warstwą śmietany. Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji, napełniamy śmietaną i ozdabiamy boki tortu. Górę dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Delikatnie przyozdabiamy cukrowymi perełkami. Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.

Tort śmietanowy z truskawkami – dodatkowe informacje

Używając śmietany roślinnej nie musimy jej słodzić, dodawać śmietanfixsu ani żelatyny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort śmietanowo - orzechowy
Następny przepis: Tort Smietanowy z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode