Tort śmietanowo - orzechowy

Tort śmietanowo – orzechowy

Przygotujcie się na słodki urlop z tortem śmietanowo-orzechowym, który może nie tylko zadowolić podniebienie, ale także oczarować oko. Ten tort pełen jest kremowego sycenia i orzechowej chrupkości, co czyni go prawdziwie wyjątkowym w smaku. Elegancki i wyrafinowany, a jednocześnie prosty w przygotowaniu, może podbić serce każdego miłośnika deserów. Składa się z podstawowych składników, które są łatwo dostępne, a jego smak jest absolutnie nie do opisania. Idealny dla tych, którzy szukają deseru, który jest nie tylko pyszny, ale również efektowny i elegancki. To tort świetny na wszelkie okazje – nie możecie przegapić tego przepisu na tort śmietankowo orzechowy!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Krem orzechowy:
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g mleka
  • 200 g orzechów
  • 1 szkl. cukru pudru
  • Krem śmietanowy:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier puder
  • 50 ml rumu do nasączenia.
  • owoce i płatki migdałów do ozdoby
  • dżem lub konfitura wiśniowa

Tort śmietanowo – orzechowy – jak zrobić?

  1. Ubij białka z jajek ze szczyptą soli na sztywno.
  2. Stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym do ubitej piany. Dodaj żółtka.
  3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką.
  4. Wylej ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm.
  5. Piec 40 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
  6. Przygotuj drugi biszkopt, powtarzając czynności.
  7. Zagotuj mleko. Wrzącym mlekiem zalej drobno zmielone orzechy. Zaparzaj i od czasu do czasu mieszaj.
  8. Utrzyj masło na puch z cukrem pudrem. Dodaj masę orzechową i zmiksuj na gładko.
  9. Ubij śmietanę na sztywno. Dodaj śmietan-fixy oraz cukier puder, aby nie była za kwaśna.
  10. Przekrój wystudzone biszkopty na pół. Nasącz każdy spód rumem rozrobionym z przegotowaną wodą.
  11. Na pierwszy spód wyłóż ¾ masy orzechowej. Przykryj kolejną warstwą biszkopta, którą smaruj dżemem lub konfiturą.
  12. Przykryj kolejną warstwą.
  13. Wyłóż masę śmietanową, odrobinę zostaw na dekorację.
  14. Umieść ostatni blat biszkoptowy na wierzchu. Smaruj resztą kremu orzechowego.
  15. Smaruj tym kremem również boki tortu i udekoruj płatkami migdałowymi.

Tort śmietanowo – orzechowy – dodatkowe informacje

Tort można dowolnie udekorować, ja użyłam świeżych owoców i płatków migdałowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort śmietanowo-karmelowy
Następny przepis: TORT ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (śmietanowo-truskawkowy)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode