Tort Rafaello
Składniki:
- Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki octu
- Masa budyniowa
- 3/4 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła
- 150 g płatków migdałowych
- Posypka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych
- 1 opakowanie Rafaello
- Poncz
- 5 łyżek amaretto
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek wody
Tort rafaello – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt
• Białka ubić na sztywno, dodać cukier partiami i dalej ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna.
• Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch.
• Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym.
• Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką.
• Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C przez 15 minut.
-
2.
Masa budyniowa
• Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem waniliowym.
• Pozostałe mleko wymieszać z mąką i budyniem i połączyć z gotującym się mlekiem, cały czas mieszając aby masa nie przypaliła się.
• Utrzeć masło dodając po łyżce zimnej masy budyniowej. Uważać, aby nie robić tego zbyt szybko, bo masa się zważy.
• Z gotowej masy odłożyć 1/3 do posmarowania wierzchu i boków, a do reszty dodać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.
-
3.
Posypka
• Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier puder.
• Cały czas mieszać, aby wiórki nie przypaliły się tylko lekko zrumieniły.
-
4.
Składanie tortu
• Każdy blat ciasta skropić wymieszanymi składnikami ponczu i przełożyć blaty masą budyniową z płatkami migdałowymi.
• Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą bez płatków, po czym obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi dociskając je do masy.
Słowa kluczowe: tort, śmietankowy, rafaello
Tort Rafaello – dodatkowe informacje
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem ułożyć na obwodzie gotowe ciastka Rafaello.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Ptasie Mleczko Frozen
Następny przepis: Tort ptysiowy z polewą czekoladą