Tort Ptasie Mleczko Frozen
Ptasie Mleczko Frozen to niezwykle wykwintny i skomplikowany tort, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości. Inspiracją do stworzenia tego przepisu były klasyczne Ptasie Mleczko, a także hit kinowy „Frozen”. Dzięki temu tortowi, wszyscy fani wspomnianego filmu mogą poczuć się jak w królestwie Arendelle. Delikatna, puchowa textura przypominająca prawdziwe ptasie mleczko i chłodzący efekt niespodzianki kryjącej się w środku, przenoszą nas wprost do zaczarowanej zimowej krainy. Nie jest to przepis dla początkujących, ale każdy, kto podejmie wyzwanie, zapewne będzie dumny z efektów swojej pracy. Bez względu na okazję, Ptasie Mleczko Frozen to tort, który na długo pozostanie w pamięci gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szkl maki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa „ptasie mleczko”:
- 2 szkl zimnego mleka
- 2 op. śnieżki
- 2 galaretki niebieskie
- 500ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- Dekoracja:
- obrazek z opłata
- śnieżynki z opłatka
- perełki
- niebieska posypka
- bezy
Tort ptasie mleczko „frozen” – jak zrobić?
- Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.
- Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Gdy galaretka zacznie się ścinać, ubić śnieżki z mlekiem. Nadal miksując dodać tężejącą galaretkę.
- Krążki biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku z cytryny. Nałożyć obręcz na biszkopt i przełożyć masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
- Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować boki tortu, zrobić szprycą rozetki. Na torcie ułożyć opłatek i udekorować cukierkami, bezami i śnieżynkami.
Tort Ptasie Mleczko Frozen – dodatkowe informacje
Opłatek położyć na torte Ptasie Mleczko Frozen przynajmniej na około 2 godziny przed podaniem. Ja robiłam zdjęcia zaraz po udekorowaniu i widać, że opłatek jest lekko pomarszczony.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami
Następny przepis: Tort Rafaello