Tort marzenie

Tort marzenie

Zapraszamy do odkrycia przepisu na tort marzenie – prawdziwe cudo dla miłośników słodkości. Ten niepowtarzalny deser to prawdziwe marzenie dla każdego łasucha. Wykonywany z miłością i starannością, przyciąga wzrok swoim wyglądem, a następnie zaskakuje intensywnością smaku. Niezwykłe połączenia składników sprawiają, że tort marzenie, jako jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na świecie, zadowoli nawet najbardziej wymagających degustatorów deserów. Idealny na specjalne okazje bądź codzienne podwieczorki. Jego podstawowe składniki to miłość, cierpliwość i serce, dodatkowo zauroczy każdego swoim unikalnym wyglądem. Torty jak marzenie czekają, czy jesteś gotowy wejść w słodkonkieński świat?

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 500g serka mascarpone
  • 300g śmietany 30%
  • biała czekolada
  • pół szklanki cukru pudru
  • śmietan-fix
  • ponadto: dżem wiśniowy

Tort marzenie – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i także miksujemy, dodając po łyżce sypkie składniki. Na koniec wszystko łączymy z pianą z białek. Ciasto wylewamy do nasmarowanej tortownicy i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż przestygnie i kroimy go na 3 części.
  2. 2.
    Masa:
    150g śmietany ubijamy ze śmietan-fixem. Dodajemy ją do serka i delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę śmietany, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dalej miksujemy. Na koniec dosypujemy cukier.
  3. 3.
    Na pierwszy biszkoptowy blat wykładamy dżem wiśniowy, przykrywamy drugim blatem, wykładamy część masy, znów przykrywamy ciastem. Dalej wykładamy masę, pamiętając też o brzegach tortu. Następnie dekorujemy w dowolny sposób.

Tort marzenie – dodatkowe informacje

Do nasączenia: 3 łyżki przegotowanej wody, 2 łyżki rumu, 2 łyżki cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT MARZEŃ
Następny przepis: tort masza i niedźwiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode