tort masza i niedźwiedź

tort masza i niedźwiedź

Jeżeli twoje dzieci uwielbiają bajki Masza i Niedźwiedź, to na pewno będą zachwycone tortem inspirowanym tymi postaciami. To słodkie nawiązanie do ich ulubionej bajki nada uroczystości niepowtarzalnej atmosfery, przynosząc uśmiech na każdej buzi. Bezcenny uśmiech naszych pociech jest tego warty. Ta specjalna receptura jest dowodem na to, że kulinaria mogą iść wraz z tematyczną zabawą. Ten unikalny tort, utożsamiający sceny z kreskówki „Masza i Niedźwiedź”, to pyszna powód do świętowania. Poprzez ten przepis można połączyć smakowite składniki z magią dziecięcych bajek. Uwieńcz swoje umiejętności pieczenia tym niezwykłym wypiekiem.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem 1:
  • 1 śmietana 30%
  • 2 łyżeczki kremu orzechowo-czekoladowego
  • masa 2:
  • dżem wiśniowy
  • dodatkowo:
  • barwniki spożywcze
  • opłatek z wizerunkiem maszy i niedźwiedzia (postacie z bajki)
  • 1 śmietana 30% do dekoracji

Tort Masza i Niedźwiedź – jak zrobić?

  1. Ubij biszkopt, upiecz w temperaturze 180 stopni na termoobiegu. Wystudź.
  2. Zimny biszkopt przekrój na 2 części wzdłuż. Na jedną wysmaruj kremem, a na drugą dżemem. Wierzch wysmaruj ubitą śmietaną, do której dodaj barwnik spożywczy. Smaruj cienką warstwą tak, aby opłatek przylegał, ale się nie rozpuścił od nadmiaru masy.
  3. Boki tortu udekoruj według uznania. Możesz także dodać róże z masy plastycznej.

xxxx – dodatkowe informacje

biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, w ten sposób nie bedzie sie kruszył przy przekrajaniu i zachowa wilgotność,


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort marzenie
Następny przepis: Tort migdałowy z Daim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode