TORT MARZEŃ

TORT MARZEŃ

Kuszący, słodki i absolutnie wyjątkowy – Tort Marzeń, to coś więcej niż tylko deser. To prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, które zdobi stoły podczas najważniejszych wydarzeń i sprawia, że każda chwila staje się niezapomniana. Bogactwo smaku, piękno kompozycji i nieskończona ilość możliwości do eksperymentowania z różnymi składnikami sprawiają, że komponowanie tego tortu to prawdziwe przeżycie. Bądź więc gotowy na wielką przygodę z ciastem marzeń, które zaskoczy każdego łasucha swoją wyjątkowością i subtelną słodyczą.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • – 4 jajka
  • – 2 łyżki mąki pszennej
  • – 4 łyżki cukru
  • – 1 cukier waniliowy
  • – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • – 2 łyżki kakao
  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • – 4 szklanki mąki pszennej
  • – 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 1 szklanka cukru
  • – 1 cukier wanilinowy
  • – 4 łyżki kakao
  • – 1 czekolada gorzka
  • – 1 czekolada mleczna
  • – 2 jajka
  • – 1 szklanka oleju
  • – 2 szklanki maślanki
  • KREM WANILIOWY:
  • – 1 krem do tortu o smaku waniliowym
  • – 1 szklana mleka
  • – 1 łyżeczka żelatyny
  • KREM RÓŻOWY:
  • – 1 krem do tortu o smaku waniliowym
  • – 4 łyżki soku z wyciśniętego buraka
  • – 3/4 szklanki mleka
  • – 1 łyżka żelatyny
  • – 1 czekolada truskawkowa
  • DODATKOWO DO DEKORACJI:
  • – 1 krem do tortu o smaku waniliowym
  • – biszkopty podłużne
  • – żelki

Tort marzeń – jak zrobić?

  1. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukry. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, potem dodać proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Wymieszać i wyłożyć na blachę. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe: składniki suche łączymy razem, a w osobnym naczyniu łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych. Dodajemy starte czekolady. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą wykładamy do okrągłej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 minut. Następnie studzimy i pieczemy drugą część.
  3. Przygotować krem waniliowy: krem razem z mlekiem wymieszać mikserem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, ostudzić i wlać do kremu.
  4. Przygotować krem różowy: krem razem z mlekiem i sokiem wymieszać mikserem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, ostudzić i wlać do kremu. Do kremu dodać pokrojoną czekoladę truskawkową.
  5. Na 1 ciasto czekoladowe wykładać na zmianę krem biały i różowy, przykryć biszkoptem. Następnie tak samo wyłożyć oba kremy jak wcześniej i przykryć ciastem czekoladowym.

Tort wysmarować kremem waniliowym, boki wyłożyć biszkoptami i związać kokardą. Wierzch ozdobić według własnego uznania.

Słowa kluczowe: torty marzeń.

TORT MARZEŃ – dodatkowe informacje

Domek zrobiłam sama z herbatników, które posklejałam czekoladą i ozdobiłam kremem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych
Następny przepis: Tort marzenie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode