Tort makowy przełożony masą śmietankową

Tort makowy przełożony masą śmietankową

Przygotowanie tortu to bardzo przyjemny proces, a jeszcze bardziej smaczne jest jego jedzenie, zwłaszcza gdy mówimy o tortach makowych. Ten tradycyjny wypiek, obecny w polskiej kuchni od lat, zawsze robi wrażenie. Podstawą jest lekki biszkopt, przełożony bogatą masą śmietankową, która doskonale komponuje się z charakterystycznym smakiem maku. Nasz przepis na tort makowy przełożony masą śmietankową to propozycja dla tych, którzy cenią sobie sprawdzone smaki, ale lubią je podawać w nowoczesnej formie. Spróbujcie wykonać samodzielnie ten szybki tort makowy – efekt gwarantowany, zarówno pod względem smaku, jak i estetyki.

Składniki:

  • Blaty makowe:
    300 g mielonego maku, najlepiej gotowego
    270 g drobnego cukru do wypieków
    8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki olejku migdałowego
  • Nasączenie:
    60 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
    2 łyżki wody
  • Krem śmietankowy:
    500 g schłodzonego serka mascarpone
    250 ml schłodzonej śmietany kremówki lub 36%
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki olejku śmietankowego
  • Dodatkowo:
    200 g konfitury pomarańczowej lub morelowej
  • Tynk do tortu na bazie mleka w proszku:
    100 ml mleka 3,2%
    100 g drobnego cukru
    400 g miękkiego masła 82%
    180 g mleka w proszku
    trochę białego barwnika/wybielacza do mas tłustych

Tort makowy przełożony masą śmietankową – jak zrobić?

  1. 1.

    BLATY MAKOWE:

    Wszystkie składniki do przygotowania blatów muszą być w temperaturze pokojowej.

    Gotowy mielony mak zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Po wystudzeniu mak dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody np. na gazie lub lnianej ściereczce.

    Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.

    W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.

    Ciasto wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.

  2. 2.

    KREM ŚMIETANKOWY:

    Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego partiami ubitą kremówkę, pastę waniliową i olejek śmietankowy, mieszając delikatnie szpatułką.

  3. 4.

    TYNK:

    Mleko w proszku przesiewamy. W garnuszku umieszczamy płynne mleko z cukrem, podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru. Studzimy do temperatury pokojowej (nie może być też za ciepłe). W metalowej lub szklanej misce ucieramy miękkie masło (około 10-15min.) na najwyższych obrotach. Zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy mleko z cukrem łyżka po łyżce. Nadal miksując dodajemy mleko w proszku również łyżka po łyżce. Całość miksujemy na najwyższych obrotach jeszcze 5 minut. Dodajemy biały barwnik i miksujemy nadal na najwyższych obrotach około 1-2 minut. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i miksujemy tak jeszcze kilka minut żeby odpowietrzyć krem. Krem może wydawać się trochę rzadki dlatego można schować go na chwilkę do lodówki.

  4. 5.

    Ustabilizowany i schłodzony tort wyjmujemy z lodówki i delikatnie z rantu. Nakładamy pierwszą cieńką warstwę tynku, żeby zamknąć okruszki, wstawiamy na chwilkę do lodówki. Wyjmujemy tort i obkładamy pozostałą masą. Tort dekorujemy wg. uznania.

Tort makowy przełożony masą śmietankową – dodatkowe informacje

U mnie tort otynkowany kremem maślanym, ale jeśli ktoś nie czuje się na siłach, by go zrobić, można obłożyć kremem śmietankowym z przepisu. Wtedy trzeba zmienić proporcję: 600g mascarpone i 300 ml śmietanki. Część kremu zostawiamy po przełożeniu do otynkowania. Dekoracja to samodzielnie lepione figurki z masy cukrowej przeznaczonej do figurek. Jeśli ktoś ma ochotę, można się pobawić filmikami instruktażowymi na YT. Miłej zabawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort łóżko
Następny przepis: Tort makowy bez mąki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode