Tort łóżko

Tort łóżko

Zapraszamy do stworzenia nietypowego i urokliwego deseru o nazwie „Tort łóżko”. Ten kreatywny smakołyk to kombinacja ulubionych słodkości z elementami dających efekt wizualny przypominający komfortowe łóżko. Dzięki niemu przenieść można się do krainy sennych marzeń, bez opuszczania stołu kuchennego. Idealny na urodziny, imprezy przebierane, a także jako rytm dnia dla małych smakoszy. Ciężko będzie mu się oprzeć, niezależnie od okazji. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z wypiekami, ten przepis dostarczy Ci nie tylko słodkiej rozkoszy, ale także mnóstwo zabawy.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    • 6 jajek;
    • 1 szkl. mąki tortowej;
    • czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
    • szklanka cukru pudru;
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • PONCZ:
    • sok z brzoskwiń;
    • przegotowana woda.
  • Masa śmietanowa:
    • 1/2 l śmietany 30%;
    • 125g serka mascarpone;
    • 2 łyżki cukru pudru.
  • ORAZ:
    • 1/2 puszki brzoskwiń w puszcze;
    • kakao „Puchatek”;
    • 3 kostki gorzkiej czekolady;
    • łyżka posypki czekoladowej;
    • sos do deserów o smaku toffi;
    • tabliczka mlecznej czekolady do wykonania „ramy” łóżka.

Tort „łóżko” – jak zrobić?

  1. BISZKOPT:

    • Białka oddzielamy od żółtek.
    • W dużej misce miksujemy najpierw białka na sztywno. Dodajemy cukier. Gdy składniki się połączą w puszystą pianę dodajemy żółtka. Następnie porcjami dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masę wlewamy do blachy 23×32 cm wyłożonej papierem, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    • Chłodny biszkopt kroimy na 2 równe części wszerz, a następnie przekrawamy w połowie, aby powstały 4 placki. Biszkopt owijamy, aby nie wysechł, odstawiamy.
  2. łóżko czekolada
    Czekoladę łamiemy, wkładamy do woreczka cukierniczego i przekładamy do gorącej, ale nie gotującej się wody. Gdy czekolada się rozpuści, wycinamy w woreczku jak najmniejszy otwór i wyciskamy czekoladę na papier do pieczenia, tworząc wzór ramy od łóżka.
    Czekoladowy wzór wkładamy do lodówki (u mnie na całą noc).
  3. MASA ŚMIETANOWA

    Śmietanę 30% mocno chłodzimy. Ubijamy, aż stanie się gęsta. Dodajemy cukier puder, a na końcu, porcjami serek mascarpone.

    MASA STRACIATELLA

    Z masy śmietanowej odkładamy 1/3 i mieszamy ze startą gorzką czekoladą i posypką czekoladową.

  4. łóżko z brzoskwiniami
    Pierwszy placek tortu nasączamy ponczem. Wykładamy masę śmietanową (1/3 pozostałej masy) i brzoskwinie.
  5. łóżko z masą straciatella
    Drugi placek tortowy nasączamy ponczem i wykładamy masę straciatella.
  6. łóżko przekrój
    Trzeci placek nasączamy ponczem, wykładamy połowę masy śmietanowej i pokrojone brzoskwinie.
  7. Górną część tortu i boki smarujemy pozostałą masą śmietanową.
    Tort ozdabiamy kolejno:

    • poduszkami wykonanymi z brzoskwiń
    • kołdrą wykonaną z kakao
    • czekoladowymi barierkami
    • dywanikiem wykonanym z sosu toffi.

Tort łóżko – dodatkowe informacje

Ponieważ barierki są dość cienkie, a czekolada rozpuszcza się szybko, od momentu wyjęcia z lodówki do przyklejenia czekolady do tortu musi minąć jak najmniej czasu. Dla pewności, żeby czekolada się nie połamała lub nie stopiła, możemy ją włożyć na 15 minut do zamrażarki i po wyjęciu natychmiast ulokować na torcie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort makowo-jabłkowy
Następny przepis: Tort makowo kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode