Tort makowy bez mąki
Nasz przepis na tort makowy bez mąki to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub tych, którzy po prostu szukają alternatywy dla klasycznych tortów. Mak, jako główny składnik, nadaje ciastu niezwykłego charakteru i intensywnego smaku. Jego tekstura jest aksamitna i gęsta. Ten tort będzie smakował zarówno miłośnikom słodkości, jak i tym, którzy wolą lżejsze wersje. Dla miłośników nut smakowych maku – ten przepis jest swego rodzaju gratką.Każdy kęs tego wyjątkowego tortu makowego bez mąki pozwoli Ci doświadczyć prawdziwej rozkoszy smaku.
admin
Składniki:
- 200 g sezamu, 50 g bułki tartej, łyżka miodu, olejek migdałowy, 50 g mielonych orzechów włoskich, 8 jaj, 250 g cukru, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 3 łyżki kakao, kolorowa posypka
Tort makowy bez mąki – jak zrobić?
- 1.Mak zalać wrzącą wodą, tak aby wody było 2 cm ponad mak. Gotować 30 minut mieszając od czasu do czasu. Lekko ostudzony mak zmielić dwukrotnie na maszynce. Następnie dodać bułkę tartą, miód, olejek migdałowy i orzechy.
- 2. Jaja z cukrem ubijamy na parze. Na duży garnek z wrzącą wodą kładziemy misę i w niej ubijamy do uzyskania gęstej puszystej masy. Jedną szklankę odkładamy aby przeznaczyć ją na masę do przełożenia tortu.
- 3. Połączyć masę makową i jajeczną.Szybko wymieszać i przelać do średniej wielkości tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut.
- 4. Margarynę, cukier puder i odłożona szklankę masy jajecznej połączyć. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao.
- 5. Tort przekroić na pół. Na spodni płat nałożyć masę jasną. Następnie przykryć drugą częścią tortu i posmarować wierzch i boki ciemna masą. Całość udekorować posypką.
Tort makowy bez mąki – dodatkowe informacje
Podczas ubijania jaj z cukrem na parze należy uważać, aby jaja się nie ścięły. Należy ubijać szybko i rytmicznie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort makowy przełożony masą śmietankową
Następny przepis: tort makowo-pomarańczowy z rumem