tort makowo-pomarańczowy z rumem

tort makowo-pomarańczowy z rumem

Smakowity i apetyczny, z niepowtarzalnym połączeniem smaków – tort makowo-pomarańczowy z rumem to doskonała propozycja na wyjątkowe okazje. Wyróżnia się kremową konsystencją i subtelną goryczką popartą słodyczą maku, co stanowi doskonałe tło dla kwaskowatego akcentu pomarańczy. Dodatek rumu sprawia, że tort nabiera wyrafinowanego charakteru i dodaje mu niepowtarzalnej głębi smaków. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Wszystko to przypomina smak tortu chałwowego od Sowy, uwielbianego przez wielu smakoszy. To połączenie intrygujących smaków, które warto odkryć i podzielić się nimi z bliskimi. Nikogo nie zostawi obojętnym!

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g suchego maku (ja daję mielony)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • poncz:
  • rum+sok z pomarańczy
  • Składniki na krem:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • ok 750 g serka mascarpone
  • 1 słoiczek konfitury z pomarańczy (najlepiej takiego w którym jest skórka z pomarańczy)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • Dekoracje – wg uznania

Tort makowo-pomarańczowy z rumem – jak zrobić?

  1. 1.

    Przygotowanie biszkoptu:

    Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i żółtka. Produkty sypkie wymieszaj ze sobą i dodaj delikatnie do masy. Piecz w temp. 180 st ok 45 min.

  2. 2.

    Przygotowanie kremu:

    Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na bitą śmietanę i dodawaj łyżkami serek mascarpone. Gdy krem uzyska jednolitą gładką i sztywną konsystencję dodaj niecałe pół słoiczka konfitury pomarańczowej. Miksuj krótko, aby krem nie stał się rzadki.

  3. 3.

    Gotowy upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na 3-4 blaty, każdy z nich nasącz ponczem i posmaruj pozostałą konfiturą oraz kremem, układając jeden na drugim. Pozostałym kremem posmaruj całość i udekoruj wg uznania.

Słowa kluczowe: tort chałwowy sowa

Porady – dodatkowe informacje o tortach makowo-pomarańczowy z rumem

Aby uzyskać cztery idealne blaty biszkoptu możesz odrysować koła ołówkiem na papierze do pieczenia i wylać ciasto w te okręgi (piekąc na dużej płaskiej blasze). Ciasto jest bardzo gęste więc nie będzie się mocno wylewało poza obrys ołówka. Pieczenie wtedy trwa krócej – ok 10-15 min.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort makowy bez mąki
Następny przepis: Tort makowy z kremem z białej czekolady oraz masą kawową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode