Tort makowy przełożony masą śmietankową
Składniki:
- Blaty makowe:
300 g mielonego maku, najlepiej gotowego
270 g drobnego cukru do wypieków
8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki olejku migdałowego - Nasączenie:
60 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
2 łyżki wody - Krem śmietankowy:
500 g schłodzonego serka mascarpone
250 ml schłodzonej śmietany kremówki lub 36%
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki olejku śmietankowego - Dodatkowo:
200 g konfitury pomarańczowej lub morelowej - Tynk do tortu na bazie mleka w proszku:
100 ml mleka 3,2%
100 g drobnego cukru
400 g miękkiego masła 82%
180 g mleka w proszku
trochę białego barwnika/wybielacza do mas tłustych
Tort makowy przełożony masą śmietankową – jak zrobić?
-
1.
BLATY MAKOWE:
Wszystkie składniki do przygotowania blatów muszą być w temperaturze pokojowej.
Gotowy mielony mak zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Po wystudzeniu mak dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody np. na gazie lub lnianej ściereczce.
Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.
-
2.
KREM ŚMIETANKOWY:
Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego partiami ubitą kremówkę, pastę waniliową i olejek śmietankowy, mieszając delikatnie szpatułką.
-
4.
TYNK:
Mleko w proszku przesiewamy. W garnuszku umieszczamy płynne mleko z cukrem, podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru. Studzimy do temperatury pokojowej (nie może być też za ciepłe). W metalowej lub szklanej misce ucieramy miękkie masło (około 10-15min.) na najwyższych obrotach. Zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy mleko z cukrem łyżka po łyżce. Nadal miksując dodajemy mleko w proszku również łyżka po łyżce. Całość miksujemy na najwyższych obrotach jeszcze 5 minut. Dodajemy biały barwnik i miksujemy nadal na najwyższych obrotach około 1-2 minut. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i miksujemy tak jeszcze kilka minut żeby odpowietrzyć krem. Krem może wydawać się trochę rzadki dlatego można schować go na chwilkę do lodówki.
-
5.
Ustabilizowany i schłodzony tort wyjmujemy z lodówki i delikatnie z rantu. Nakładamy pierwszą cieńką warstwę tynku, żeby zamknąć okruszki, wstawiamy na chwilkę do lodówki. Wyjmujemy tort i obkładamy pozostałą masą. Tort dekorujemy wg. uznania.
Tort makowy przełożony masą śmietankową – dodatkowe informacje
U mnie tort otynkowany kremem maślanym, ale jeśli ktoś nie czuje się na siłach, by go zrobić, można obłożyć kremem śmietankowym z przepisu. Wtedy trzeba zmienić proporcję: 600g mascarpone i 300 ml śmietanki. Część kremu zostawiamy po przełożeniu do otynkowania. Dekoracja to samodzielnie lepione figurki z masy cukrowej przeznaczonej do figurek. Jeśli ktoś ma ochotę, można się pobawić filmikami instruktażowymi na YT. Miłej zabawy.