tort makowo-pomarańczowy z rumem
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g suchego maku (ja daję mielony)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- poncz:
- rum+sok z pomarańczy
- Składniki na krem:
- 1 litr śmietany kremówki
- ok 750 g serka mascarpone
- 1 słoiczek konfitury z pomarańczy (najlepiej takiego w którym jest skórka z pomarańczy)
- 4-5 łyżek cukru pudru
- Dekoracje – wg uznania
Tort makowo-pomarańczowy z rumem – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie biszkoptu:
Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i żółtka. Produkty sypkie wymieszaj ze sobą i dodaj delikatnie do masy. Piecz w temp. 180 st ok 45 min.
-
2.
Przygotowanie kremu:
Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na bitą śmietanę i dodawaj łyżkami serek mascarpone. Gdy krem uzyska jednolitą gładką i sztywną konsystencję dodaj niecałe pół słoiczka konfitury pomarańczowej. Miksuj krótko, aby krem nie stał się rzadki.
-
3.
Gotowy upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na 3-4 blaty, każdy z nich nasącz ponczem i posmaruj pozostałą konfiturą oraz kremem, układając jeden na drugim. Pozostałym kremem posmaruj całość i udekoruj wg uznania.
Słowa kluczowe: tort chałwowy sowa
Porady – dodatkowe informacje o tortach makowo-pomarańczowy z rumem
Aby uzyskać cztery idealne blaty biszkoptu możesz odrysować koła ołówkiem na papierze do pieczenia i wylać ciasto w te okręgi (piekąc na dużej płaskiej blasze). Ciasto jest bardzo gęste więc nie będzie się mocno wylewało poza obrys ołówka. Pieczenie wtedy trwa krócej – ok 10-15 min.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort makowy bez mąki
Następny przepis: Tort makowy z kremem z białej czekolady oraz masą kawową