Tort jarzynowo-mięsny

Tort jarzynowo-mięsny

Tort jarzynowo-mięsny to gratka dla wielbicieli kuchni domowej. Łączy w sobie smakowitość i aromat mięsa z delikatnością i lekkością warzyw. To genialne połączenie, które zachwyci każdego amatora dobrej kuchni. Przepis ten jest doskonałym wyborem na różne imprezy, spotkania czy rodzinne obiady, niedzielne albo świąteczne. Wystarczy połączyć wybrane przez siebie najlepsze składniki, by otrzymać w końcu nie tylko smaczny, ale i pięknie wyglądający tort. Niemniej, to kombinacje smaków zasługują tu na największe brawa. Ich harmonia zaskakuje i sprawia, że ​​ten tort jarzynowo-mięsny jest nie tylko efektowny, ale przede wszystkim niezapomniany dla kubków smakowych.

Składniki:

  • 1 duża puszka marynowanych pieczarek
  • 4 ugotowane ziemniaki, mogą być obrane lub w mundurkach
  • 4 ugotowane marchewki
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 10 dkg żółtego sera
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawa Kebab
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • Ketchup
  • tłuszcz do smażenia, ja smażę na margarynie

Tort jarzynowo-mięsny – jak zrobić?

  1. Ugotować jajka, marchewkę i ziemniaki.
  2. Odcedzić pieczarki z zalewy i lekko je odcisnąć.
  3. Szczypiorek i koperek umyć i osuszyć drobno posiekać.
  4. Umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć i ostudzić.
  5. Gdy mięso się studzi, obrać ugotowane warzywa (marchew i ziemniaki) i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Jajka też tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
  6. Tortownicę wykładamy dokładnie folią aluminiową dno i boki i układamy kolejne warstwy:
    1. Pieczarki nóżkami do góry
    2. Koperek
    3. Szczypiorek
    4. Marchewka – oprószyć solą i pieprzem
    5. Majonez – posmarować cienką warstwą
    6. Ziemniaki – posypać solą i pieprzem
    7. Majonez – posmarować cienką warstwą
    8. Pokrojona w kostkę papryka
    9. Ostudzone mięso
    10. Majonez – posmarować cienką warstwą
    11. Jajka
    12. Majonez (nie za grubo)
    13. Ser żółty starty na tarce o dużych oczkach

xxxx – dodatkowe informacje

Wszystkie warstwy lekko docisnąć przed nałożeniem majonezu, wtedy sałatka się nie „rozjedzie“;

Gotową sałatkę wstawiamy na noc do lodówki, najlepiej na najniższą półkę.

Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki układając na tortownicy półmisek i odwracamy do góry dnem.

Ściągamy folię aluminiową i dekorujemy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort jabłkowy
Następny przepis: Tort jeż

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode