tort gołąbkowy

tort gołąbkowy

Tort gołąbkowy to wyjątkowy deser, który zaskakuje nie tylko swoją nazwą, ale również smakiem i wyglądem. Pomimo, że odwołuje się do nazwy popularnego, polskiego dania – gołabka, w rzeczywistości jest to eleganckie ciasto idealne na różnego rodzaju uroczystości czy spotkania w gronie rodziny. Składa się z wielu warstw, które razem tworzą niepowtarzalną kombinację smaków. Tworzenie tego tortu to nie tylko doświadczenie kulinarne, ale prawdziwa przygoda, która w końcu prowadzi do stworzenia wyjątkowego dzieła sztuki. Przygotowanie tortu gołąbkowego wymaga trochę cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karczek)
  • 200 gramów białego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • dodatkowo:
  • 0,5 dużej główki kapusty cukrowej
  • sól, pieprz do posypania
  • sos:
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła extra
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki wody
  • vegeta, sól, pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej

Tort gołąbkowy – jak zrobić?

  1. Zaczynamy od przygotowania kapusty.
    Z kapusty odcinamy głąba, kroimy ją na grubsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy 2 szczypty soli i gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut, odcedzamy.
    Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i schładzamy do temperatury pokojowej.
    Mięso mielimy na średnich oczkach. Do masy mięsnej dodajemy ryż, wyrabiamy porządnie dłonią. Potem do mięsa z ryżem dodajemy jajo, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy wszystko dokładnie.
  2. Masy mięsnej dzielimy na dwie równe części.
    Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu.
    Zagotowujemy dwie szklanki wody, dodajemy poszatkowaną cebulę i łyżkę masła, doprawiamy vegetą, gotujemy na malutkim ogniu przez około 5 minut, dodajemy koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowujemy. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszamy 1 kopiastą łyżkę mąki, mieszając zagotowujemy, następnie przyprawiamy solą (2 szczypty) i pieprzem. Całość kapusty dzielimy na 3 części (część kapusty, która ma wyścielić dno foremki zwiększyłam o garść).
    Tortownicę o średnicy 30 cm smarujemy olejem, na dno układamy pierwszą część kapusty, lekko solimy i posypujemy pieprzem.
  3. Na kapustę wykładamy pierwszą część masy mięsnej, wyrównujemy powierzchnię. Następnie na mięso wykładamy drugą część kapusty, znów lekko solimy i pieprzymy.
  4. Po czym przykrywamy drugą częścią mięsa. Na wierzch naszego „tortu” układamy ostatnią część kapusty.
    Całość zalewamy lekko przestudzonym sosem pomidorowym (sos ma przykryć zapiekankę), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra – dół, na środkowym poziomie, bez termoobiegu) przez około 1,5 godziny.

tort gołąbkowy – dodatkowe informacje

Zapiekanki nie trzeba niczym przykrywać. Jeśli nie jesteśmy pewni co do szczelności naszej foremki, spód i boki wykładamy folią aluminiową, ładnie uszczelni naczynie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Głowa konia
Następny przepis: Tort Harry Potter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode