Tort Harry Potter

Tort Harry Potter

Kochasz Harry’ego Pottera i kulinaria? Ten przepis to dla Ciebie. Tort Harry Potter charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitym designem inspirowanym światem młodego czarodzieja. Składniki, które potrzebne do jego przygotowania, są łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością powali Twoich gości na kolana. Tort jest idealny na urodziny, imprezy tematyczne czy spotkania fanów sagi J.K. Rowling. Czy jesteś gotów na magiczną kulinarną przygodę? Przygotuj swoją różdżkę, przełóż szaty i zapraszamy do kuchni pełnej magii.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • Krem orzechowy
  • 400 ml śmietany kremówki *
  • 400 g serka mascarpone
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4-5 łyżek spirytusu
  • Krem wiśniowy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka mascaropne
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g wiśni **
  • 2-3 łyżki cukru ***
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • Frużelina wiśniowa
  • 250 g wiśni **
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Nasączenie
  • 140 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 5-6 łyżek spirytusu
  • 3-4 łyżki soku cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • Krem maślany do tynkowania tortu
  • 350 g masła 82%
  • 300 g mleka skondensowanego, słodzonego

Tort Harry Potter – jak zrobić? Sposób przygotowania:

1. Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Rant cukierniczy regulujemy do 18 cm, układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

2. Krem orzechowy
Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz cukier i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy oraz spirytus.
Krem wiśniowy
Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na małej mocy palnika około 3-4 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do wiśni. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę wiśniową i miksujemy do połączenia się składników.

3. Frużelina wiśniowa
Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Należy pamiętać, że każde wiśnie mają inną słodycz. Należy więc dodać tyle cukru, aby frużelina była lekko kwaskowa, nie za słodka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do wiśni. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała. Nasączenie
Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem maślany do tynkowania tortu
Masło ucieramy przez 20 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut, aby składniki dokładnie się połączyły. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i miksujemy przez kolejne 5 minut, aby odpowietrzyć krem.

4. Przełożenie
Tort składamy w rancie cukierniczym, zabezpieczonym folią rantową. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Krem wiśniowy przekładamy do rękawa cukierniczego. Obcinamy końcówkę rękawa na około 1 cm. Wyciskamy krem tylko na około tortu, aby utworzył się rant, który utrzyma naszą frużelinę. Na środek wykładamy frużelinę wiśniową i wyrównujemy. Następnie wykładamy ostrożnie pozostały kremem wiśniowym i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu, który również nasączamy. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić. Tort z wierzchu zabezpieczamy papierem do pieczenia i chłodzimy przez kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy oraz folię rantową. Tynkujemy dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce, następnie dekorujemy. Powodzenia!

Odnośniki:
– użyłam śmietany whipping cream 42%
– można użyć wiśni mrożonych

Porady – Dodatkowe informacje

Preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugeruj się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Ci odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić. Zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone. Biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używasz do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty. Wszystkie dekoracje zostały wykonane z masy cukrowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort gruszkowy
Następny przepis: Tort Hawana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode