Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym
Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym to wyjątkowa interpretacja klasycznego świątecznego wypieku. Korzystając z piernikowego ciasta, tworzy się nie tylko sycące, bogato przyprawione desery, ale także okazję do wyrażenia swojej kreatywności. W tym przepisie, oprócz tradycyjnego ciasta piernikowego, przygotujesz piękny witraż bożonarodzeniowy, który nada twojemu torcikowi wyjątkowy, świąteczny charakter. Całość to misterna kompozycja smaków i estetyki, idealna na rodzinne spotkania czy jako prezent dla bliskich. To nie tylko pyszna uczta, ale również efektowna dekoracja świątecznego stołu. Poznaj tajniki pieczenia i zdobienia witrażem bożonarodzeniowym!
admin
Składniki:
- 250 g prawdziwego miodu
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki zimnego mleka
- 2 torebki przypraw do piernika (bez kakao w składzie)
- garść pokruszonych orzechów, 1/4 łyżeczki soli
- Do przełożenia placków:
- 500 ml słoik domowych powideł śliwkowych
- Dekoracja:
- kartka papieru jadalnego
- 50 g gorzkiej czekolady
- przeźroczysty żel do witraży Wilton
- barwniki spożywcze w żelu
- pisak jadalny
- tylka okrągła 0,5
- pędzelek cukierniczy
Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym – jak zrobić?
- Miód, masło, cukier powoli podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Ważne – nie doprowadzamy do zagotowania. Do letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając łyżką lub ręką, mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, pokruszone orzechy i przyprawy do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, nadajemy mu kształt kuli, wkładamy do garnka, posypujemy mąką, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką – odstawiamy w chłodne miejsce (im dłużej dojrzewa tym lepiej – min. 4 tygodnie). Na noc przed pieczeniem, ciasto przynosimy z chłodu i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (łatwiej będzie się wałkować).
- Ciasto dzielę na 13 części, wałkuję placki i wycinam półksiężyce. Umieszczam na silikonowej macie i piekę w nagrzanym piekarniku do 170°C około 10-15 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce kuchennej.
- Piernikowe półksiężyce smaruję powidłami śliwkowymi. Owijam folią spożywczą i pozostawiam na noc do skruszenia.
-
Przygotowanie dekoracji:
Na jadalnej kartce szkicuję jadalnym pisakiem zarys witraża. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i przelewam do woreczka cukierniczego z okrągłą tylko nr 0,5. Rysuję szkic. Za pomocą zabarwionego żelu maluję witraż. Odstawiam do zastygnięcia. Gdy żel zastygnie wycinam witraż.
Torcik piernikowy ustawiam na paterze o kształcie kuli. Torcik posypuję cukrem pudrem. Ostrożnie Ustawiam witraż. - Torcik w przekroju.
Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym – dodatkowe informacje
Tak przygotowany torcik piernikowy może być oryginalnym pomysłem na prezent świąteczny, który jednocześnie wygląda jak i doskonale smakuje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik na zimno
Następny przepis: Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką