Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym

Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym

Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym to wyjątkowa interpretacja klasycznego świątecznego wypieku. Korzystając z piernikowego ciasta, tworzy się nie tylko sycące, bogato przyprawione desery, ale także okazję do wyrażenia swojej kreatywności. W tym przepisie, oprócz tradycyjnego ciasta piernikowego, przygotujesz piękny witraż bożonarodzeniowy, który nada twojemu torcikowi wyjątkowy, świąteczny charakter. Całość to misterna kompozycja smaków i estetyki, idealna na rodzinne spotkania czy jako prezent dla bliskich. To nie tylko pyszna uczta, ale również efektowna dekoracja świątecznego stołu. Poznaj tajniki pieczenia i zdobienia witrażem bożonarodzeniowym!

Składniki:

  • 250 g prawdziwego miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 2 torebki przypraw do piernika (bez kakao w składzie)
  • garść pokruszonych orzechów, 1/4 łyżeczki soli
  • Do przełożenia placków:
  • 500 ml słoik domowych powideł śliwkowych
  • Dekoracja:
  • kartka papieru jadalnego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • przeźroczysty żel do witraży Wilton
  • barwniki spożywcze w żelu
  • pisak jadalny
  • tylka okrągła 0,5
  • pędzelek cukierniczy

Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym – jak zrobić?

  1. Miód, masło, cukier powoli podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Ważne – nie doprowadzamy do zagotowania. Do letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając łyżką lub ręką, mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, pokruszone orzechy i przyprawy do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, nadajemy mu kształt kuli, wkładamy do garnka, posypujemy mąką, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką – odstawiamy w chłodne miejsce (im dłużej dojrzewa tym lepiej – min. 4 tygodnie). Na noc przed pieczeniem, ciasto przynosimy z chłodu i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (łatwiej będzie się wałkować).
  2. Ciasto dzielę na 13 części, wałkuję placki i wycinam półksiężyce. Umieszczam na silikonowej macie i piekę w nagrzanym piekarniku do 170°C około 10-15 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce kuchennej.
  3. Piernikowe półksiężyce smaruję powidłami śliwkowymi. Owijam folią spożywczą i pozostawiam na noc do skruszenia.
  4. Przygotowanie dekoracji:
    Na jadalnej kartce szkicuję jadalnym pisakiem zarys witraża. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i przelewam do woreczka cukierniczego z okrągłą tylko nr 0,5. Rysuję szkic. Za pomocą zabarwionego żelu maluję witraż. Odstawiam do zastygnięcia. Gdy żel zastygnie wycinam witraż.
    Torcik piernikowy ustawiam na paterze o kształcie kuli. Torcik posypuję cukrem pudrem. Ostrożnie Ustawiam witraż.
  5. Torcik w przekroju.

Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym – dodatkowe informacje

Tak przygotowany torcik piernikowy może być oryginalnym pomysłem na prezent świąteczny, który jednocześnie wygląda jak i doskonale smakuje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik na zimno
Następny przepis: Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode