Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką

Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką

Torcik świąteczny z pijaną śliwką to propozycja nie tylko na rozpoczęcie świątecznego sezonu, ale każdej szczególnej okazji. Jest to kuszące połączenie klasycznego torciku z duszonymi w alkoholu śliwkami. Smak tej wyjątkowej potrawy jest na tyle intensywny i złożony, że zadowoli on najbardziej wymagających smakoszy. Torcik jest doskonale wilgotny, pełen bogatych smaków, które doskonale komplementują jeden drugiego. To niesamowite połączenie smaków czekolady, śliwek i alkoholu jest kwintesencją świątecznej atmosfery. Idealny do popołudniowej kawy lub jako deser po kolacji. Przygotuj się na prawdziwe świąteczne doznania smakowe z tym przepisem.

Składniki:

  • Tortownica 22 cm
  • Biszkopt:
  • 6 jajek L
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 800 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 serki mascarpone po 250 g
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 2 garście suszonej śliwki moczonej w wódce przez noc
  • 1 łyżka kakao
  • Krem Maślany z Mleczkiem Skondensowanym:
  • 125 g masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml mleczka skondensowanego
  • barwnik różowy i zielony
  • Dodatkowo:
  • dżem czarna porzeczka
  • sok z połowy cytryny+2,3 łyżeczki cukru
  • 2 małe podwójne paczki herbatników

Torcik świąteczny z pijaną śliwką – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Torcik Świąteczny.
    1.
    Białka oddzielić od żółtek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia. Odkładamy mikser i do masy jajecznej wsypujemy przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, spód i boki, delikatnie wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika na 30 min. Pieczemy w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i energicznie wykładamy do góry dnem na ściereczkę, ściągamy tortownicę oraz papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Torcik Świąteczny.
    2.
    Gdy wystygnie, kroimy go na blaty.
  3. Torcik Świąteczny.
    3.
    Śmietankę i serek schładzamy ok. 30 min. w zamrażalniku, w tym czasie odsączamy na sitku śliwkę z alkoholu, po odsączeniu kroimy drobno, następnie ścieramy czekoladę na tarce na drobnych oczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy, zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy cukier puder, miksujemy do połączenia. Odkładamy do małej miseczki kilka łyżek kremu na górę i boki tortu, resztę masy dzielimy na 2 części. Jedną część pozostawiamy śmietankową, a do drugiej wsypujemy starte czekolady, pokrojone śliwki na drobno, kakao, miksujemy do połączenia i schładzamy w lodówce ok. pół godziny.
  4. Torcik Świąteczny.
    4.
    Pierwszy krążek tortu wykładam na paterze, nasączam łyżką sokiem z cytryny (do szklanki wyciskam sok z cytryny i uzupełniam wodą do 3/4 szklanki, mieszam z cukrem do rozpuszczenia), nasączony blat smaruje dżemem i nakładam bok od tortownicy.
  5. Torcik Świąteczny.
    5.
    Nakładam krem czekoladowy ze śliwką, nakładam krążek biszkoptu, nasączam, smaruje dżemem i wykładam krem śmietankowy z czekoladą, wyrównuje. Ostatni krążek biszkoptu smaruje od spodu dżemem i nakładam na krem, dociskam dobrze i nasączam wierzch biszkoptu. Następnie cały tort tynkuje śmietankowym kremem, boki obsypuje zmielonymi w blenderze herbatnikami i wkładam do lodówki, żeby zastygł.
  6. Torcik Świąteczny.
    6.
    Tak przygotowany krem różowy przekładamy do rękawa foliowego z tylką do płatków róż, a zielony z tylką do listków. Papier do pieczenia tniemy na małe i większe kwadraty, wieczko od serka np. Almette przebijamy gwoździkiem, kwadrat z papieru do pieczenia smarujemy kremem od spodu i kładziemy na wieczku, następnie kręcąc gwoźdźikiem z wieczkiem wyciskamy krem z rękawa, formując różyczki. Gotowe odkładamy na duży talerz i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy tort i różyczki, na torcie robimy szprycą z resztą kremu od tynkowania półokrąg bliżej brzegu, ściągamy z papieru różyczki i układamy wedle uznania, wolne przestrzenie uzupełniamy szprycą z zielonym kremem, resztę tortu dekorujemy jak uważamy, np. wiórkami kokosowymi i perełkami.

Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką – dodatkowe informacje

Jeśli nie ma w domu dzieci, tort można nasączyć alkoholem rozcieńczonym z wodą, z moczenia śliwki.
Tort jest najlepszy na 2 a nawet 3 dzieci, gdy smaki się przegryzą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym
Następny przepis: Torcik truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode