Torcik na zimno
Torcik na zimno to przepis na lekki, ale zarazem niezwykle smakowity deser, idealny na ciepłe letnie dni. Ten orzeźwiający torcik będzie pieszczotą dla naszych kubków smakowych i świetnym sposobem na ukojenie upału. Z racji swojego wyglądu i smaku, świetnie nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia, zarówno te rodzinne, jak i te bardziej oficjalne. Jest łatwy do zrobienia, a za jednym zamachem możemy przygotować kilka mniejszych torcików, które pozwolą cieszyć się tym deserem przez dłuższy czas. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę, dzięki temu torcikowi na zimno!
admin
Składniki:
- 500 g roślinnego masła
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 16 płaskich łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mleka
- 2 dowolne galaretki
Torcik na zimno – jak zrobić?
- Masło utrzec z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i utrzeć na gładką masę. Na wolnym ogniu podgrzać mleko (nie gotować), wsypac żelatynę, mieszać do rozpuszczenia i jak ostygnie wlać do masy i wymieszać. Na koncu dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Jasną masę wlać do tortownicy, na to wlac masę ciemną. Wstawić do lodówki, jak stężeje zalać galaretką i odstawić do calkowitego stężenia do lodowki.. Smacznego J
Torcik na zimno – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje na drugi dzień
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik malinowy
Następny przepis: Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym