Torcik na zimno

Torcik na zimno

Torcik na zimno to przepis na lekki, ale zarazem niezwykle smakowity deser, idealny na ciepłe letnie dni. Ten orzeźwiający torcik będzie pieszczotą dla naszych kubków smakowych i świetnym sposobem na ukojenie upału. Z racji swojego wyglądu i smaku, świetnie nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia, zarówno te rodzinne, jak i te bardziej oficjalne. Jest łatwy do zrobienia, a za jednym zamachem możemy przygotować kilka mniejszych torcików, które pozwolą cieszyć się tym deserem przez dłuższy czas. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę, dzięki temu torcikowi na zimno!

Składniki:

  • 500 g roślinnego masła
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 16 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 2 dowolne galaretki

Torcik na zimno – jak zrobić?

  1. Masło utrzec z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i utrzeć na gładką masę. Na wolnym ogniu podgrzać mleko (nie gotować), wsypac żelatynę, mieszać do rozpuszczenia i jak ostygnie wlać do masy i wymieszać. Na koncu dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Jasną masę wlać do tortownicy, na to wlac masę ciemną. Wstawić do lodówki, jak stężeje zalać galaretką i odstawić do calkowitego stężenia do lodowki.. Smacznego J

Torcik na zimno – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje na drugi dzień


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik malinowy
Następny przepis: Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode