Torcik malinowy

Torcik malinowy

Specjalnie dla wszystkich wielbicieli wyjątkowych słodkości stworzyliśmy przepis na torcik malinowy. To prawdziwa uczta dla zmysłów, której nikt nie będzie mógł się oprzeć. Jego sercem jest niezwykle kremowy, aksamitny dodatek – krem malinowy z mascarpone, który wspaniale komponuje się z lekko kwaśnym, aromatycznym smakiem malin. Ta harmonia smaków sprawi, że tego deseru nie da się zapomnieć. Torcik malinowy to idealne rozwiązanie na wszystkie okazje – od romantycznej kolacji we dwoje, po rodzinne spotkania czy przyjęcia z przyjaciółmi. To gwarancja zachwytu wszystkich gości.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 średnio czubatych łyżek cukru
  • 6 średnio czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 średnio czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do nasączenia:
  • 3/4 szklanki wody lub słabej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
  • krem malinowy:
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 150 g gęstego przecieru z malin słodzonego lub dżemu malinowego
  • odrobina różowego barwnika spożywczego
  • dekoracja:
  • 250 g śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina różowego barwnika spożywczego
  • ok. 150 g świeżych malin

Torcik malinowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
  2. 2.
    Ser mascarpone mieszamy ze śmietanką, a następnie ubijamy na gęsty krem. Dodajemy przecier malinowy lub dżem i jeszcze chwilę ubijamy (jeśli używamy dżemu, warto go przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek). Dodajemy odrobinę różowego barwnika i mieszamy do uzyskania jednolitego zabarwienia kremu. Przygotowujemy wodę lub herbatę z cukrem do nasączenia.
  3. 3.
    Ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 krążki. Na paterze umieszczamy górny krążek i zapinamy obręcz tortownicy lub obręcz do formowania tortów. Nasączamy 1/3 ilości wody lub herbaty z cukrem i wykładamy połowę kremu, który rozsmarowujemy po powierzchni równą warstwą. Kładziemy środkowy krążek ciasta, nasączamy i wykładamy równą warstwą resztę kremu. Na wierzchu układamy ostatni krążek ciasta spodem do góry i nasączamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed dekorowaniem zdejmujemy obręcz.
  4. 4.
    Śmietanę do dekoracji ubijamy, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Około połowę bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego, a do reszty dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy. Na wierzch tortu wykładamy różową bitą śmietanę i wygładzamy powierzchnię. Tort dekorujemy rozetkami z białej śmietany i świeżymi malinami.

Sposób przygotowania:

Torcik malinowy – dodatkowe informacje

Do kremu malinowego do tortu z mascarpone warto dodać odrobinę barwnika – tort będzie ładniejszy po przekrojeniu. Natomiast do bitej śmietany do dekoracji można zrezygnować z barwnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik miętowo-czekoladowy
Następny przepis: torcik migdałowo - kawowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode