Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia to oryginalna i smakowita propozycja dla wielbicieli surowych ryb. To wyjątkowe danie, które swoją popularność zyskało nie tylko wśród smakoszy kuchni skandynawskiej, ale i w całej Polsce. Oczywiście, głównym bohaterem tego przepisu jest śledź, ale towarzyszą mu inne składniki, których wyważone połączenie tworzy unikalny smak tego dania. Cebula, ogórek kiszony, jajko czy kapary – to tylko niektóre z nich. Tatar ze śledzia to idealna propozycja na przekąski podczas familyjnych zgromadzeń lub jako wykwintne danie na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- 200g filetów śledziowych korzennych
- 1 czerwona cebula
- 50 g śliwek kalifornijskich
- 1 łyżka oleju lnianego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- kiełki
Tatar ze śledzia – jak zrobić?
- Filety osączyć z oleju, zalać zimną wodą na godzinę. Następnie pokroić w kostkę.
- Śliwki zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, osączyć, pokroić w kotkę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Śledzie, śliwki, szczypiorek i cebulę wymieszać, skropić olejem lnianym.
- Jabłko pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
- Na jabłko wyłożyć tatar śledziowy, udekorować kiełkami.
- Smacznego!
Tatar ze śledzia – dodatkowe informacje
Jeśli śledzie nie są mocno słone, można pominąć namaczanie
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tatar z tuńczyka na musie z awokado
Następny przepis: Tatarka poganka - Groats