Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia to oryginalna i smakowita propozycja dla wielbicieli surowych ryb. To wyjątkowe danie, które swoją popularność zyskało nie tylko wśród smakoszy kuchni skandynawskiej, ale i w całej Polsce. Oczywiście, głównym bohaterem tego przepisu jest śledź, ale towarzyszą mu inne składniki, których wyważone połączenie tworzy unikalny smak tego dania. Cebula, ogórek kiszony, jajko czy kapary – to tylko niektóre z nich. Tatar ze śledzia to idealna propozycja na przekąski podczas familyjnych zgromadzeń lub jako wykwintne danie na specjalne okazje.

Składniki:

  • 200g filetów śledziowych korzennych
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny
  • kiełki

Tatar ze śledzia – jak zrobić?

  1. Filety osączyć z oleju, zalać zimną wodą na godzinę. Następnie pokroić w kostkę.
  2. Śliwki zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, osączyć, pokroić w kotkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Śledzie, śliwki, szczypiorek i cebulę wymieszać, skropić olejem lnianym.
  5. Jabłko pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
  6. Na jabłko wyłożyć tatar śledziowy, udekorować kiełkami.
  7. Smacznego!

Tatar ze śledzia – dodatkowe informacje

Jeśli śledzie nie są mocno słone, można pominąć namaczanie


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tatar z tuńczyka na musie z awokado
Następny przepis: Tatarka poganka - Groats

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode