Tatar z wędzonego łososia i kawioru

Tatar z wędzonego łososia i kawioru

Trafnie mieszając eleganckie składniki, tatar z wędzonego łososia i kawioru stanowi wykwintną przekąskę, którą zdecydowanie warto podać na szczególnych okazjach. Ten przepis jest doskonałym połączeniem elementów, które wyróżniają kuchnię skandynawską, a każda porcja zdecydowanie zachwyci głodomóry. Cechuje się niezwykle bogatym profilem smakowym, który zapewnia lekko słodkawy łosoś z subtelnym dymnym aromatem i pikantny, lekko solony kawior. Każdy składnik tego przepisu jest starannie dobrany, aby zapewnić najlepszy możliwy smak. Chociaż tatar z łososia i kawioru jest wystarczająco wykwintny, aby tego nie modyfikować, przepis można łatwo dostosować do własnych upodobań.

Składniki:

  • 150 g łososia wędzonego
  • ok. 4 łyżek kawioru
  • 1 awokado
  • ½ wężowego ogórka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki serka kremowego
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy

Tatar z wędzonego łososia i kawioru – jak zrobić?

  1. Przygotowanie:

    Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ nacinamy w kratkę i usuwamy go za pomocą łyżki. Drobno siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Zielonego ogórka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Koperek drobno siekamy. Z ogórków odlewamy nadmiar wody, dodajemy koperek i oliwę. Mieszamy. Na talerzach stawiamy ringi. Na spód układamy awokado, następnie łososia, którego skrapiamy sokiem z cytryny i zielonego ogórka. Na ogórka ponownie dajemy łososia, na którego nakładamy kremowy serek. Na wierzch dajemy kawior. Dekorujemy koperkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Danie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem skrapiamy sosem sojowym i zdejmujemy ringi.

Słowa kluczowe: kawior z łososia przepisy, kawior z łososia przepis

Tatar z wędzonego łososia i kawioru – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tatar z tuńczyka na musie z awokado
Następny przepis: Tatarka poganka - Groats

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode