Tatar z wędzonego łososia i kawioru
Trafnie mieszając eleganckie składniki, tatar z wędzonego łososia i kawioru stanowi wykwintną przekąskę, którą zdecydowanie warto podać na szczególnych okazjach. Ten przepis jest doskonałym połączeniem elementów, które wyróżniają kuchnię skandynawską, a każda porcja zdecydowanie zachwyci głodomóry. Cechuje się niezwykle bogatym profilem smakowym, który zapewnia lekko słodkawy łosoś z subtelnym dymnym aromatem i pikantny, lekko solony kawior. Każdy składnik tego przepisu jest starannie dobrany, aby zapewnić najlepszy możliwy smak. Chociaż tatar z łososia i kawioru jest wystarczająco wykwintny, aby tego nie modyfikować, przepis można łatwo dostosować do własnych upodobań.
admin
Składniki:
- 150 g łososia wędzonego
- ok. 4 łyżek kawioru
- 1 awokado
- ½ wężowego ogórka
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki serka kremowego
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- sos sojowy
Tatar z wędzonego łososia i kawioru – jak zrobić?
-
Przygotowanie:
Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ nacinamy w kratkę i usuwamy go za pomocą łyżki. Drobno siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Zielonego ogórka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Koperek drobno siekamy. Z ogórków odlewamy nadmiar wody, dodajemy koperek i oliwę. Mieszamy. Na talerzach stawiamy ringi. Na spód układamy awokado, następnie łososia, którego skrapiamy sokiem z cytryny i zielonego ogórka. Na ogórka ponownie dajemy łososia, na którego nakładamy kremowy serek. Na wierzch dajemy kawior. Dekorujemy koperkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Danie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem skrapiamy sosem sojowym i zdejmujemy ringi.
Słowa kluczowe: kawior z łososia przepisy, kawior z łososia przepis
Tatar z wędzonego łososia i kawioru – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tatar z tuńczyka na musie z awokado
Następny przepis: Tatarka poganka - Groats