tatar z tuńczyka na musie z awokado
Tatar z tuńczyka na musie z awokado to pyszny, zdrowy oraz oryginalny przepis, który zaskoczy niejednego miłośnika kuchni fusion. To idealna propozycja na lekki lunch lub kolację, a także niezwykły dodatek do menu na specjalne okazje. Połączenie delikatnego, świeżego tuńczyka w postaci tataru z kremowym musem z awokado tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyci wszystkich wielbicieli egzotycznych dań. Szczególnie polecamy ten przepis wszystkim, którzy cenią sobie zdrowe, niskokaloryczne dania pełne niezwykłych smaków. Przepis na tatar z tuńczyka jest niezwykle prosty, a wynik końcowy na pewno przekroczy wasze kulinarne oczekiwania. Miłego gotowania!
admin
Składniki:
- składniki marynaty:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- 1 łyżeczka cukru
- składniki salsy:
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- otarta i posiekana skórka z jednej cytryny
- składniki na tatar:
- 120 g tuńczyka marynowanego
- 2 cm świeżego imbiru
- 6 plastrów świeżego ogórka
- 3 gałązki kolendry
- 1 cebula dymka
- 1 papryczka chilli
- składniki musu z awokado:
- 1 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Tatar z tuńczyka na musie z awokado – jak zrobić?
- Mieszamy w szklanym naczyniu składniki marynaty: sos rybny, sok z cytryny, oliwę z pestek winogron oraz cukier. Dodajemy świeżego tuńczyka pokrojonego w drobną kostkę – odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy salsę.
- Wszystkie składniki salsy drobno siekamy. Odstawiamy do połączenia smaków.
- Marynowanego tuńczyka łączymy z posiekanym: imbirem, kolendrą, cebulą dymką oraz chili, dodajemy również świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę. Odstawiamy do momentu przygotowania musu z awokado.
- Wszystkie składniki musu z awokado zmiksować na jednolitą masę, która nie może być zbyt wodnista.
- Na talerzu układamy uformowany mus z awokado, na nim układamy tatar z tuńczyka, salsą wykańczamy naszą przystawkę według uznania. Można użyć jej jako kolejnej warstwy, bądź położyć obok przystawki.
Słowa kluczowe: tatar z tuńczyka przepis
Tatar z tuńczyka na musie z awokado – dodatkowe informacje
Nie każdy odważy się na zjedzenie surowej ryby. Świeżego tuńczyka można zastąpić wędzonym. Można go również zastąpić świeżym, bądź wędzonym łososiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tatar z pstrąga
Następny przepis: Tatar z wędzonego łososia i kawioru