tatar z tuńczyka na musie z awokado

tatar z tuńczyka na musie z awokado

Tatar z tuńczyka na musie z awokado to pyszny, zdrowy oraz oryginalny przepis, który zaskoczy niejednego miłośnika kuchni fusion. To idealna propozycja na lekki lunch lub kolację, a także niezwykły dodatek do menu na specjalne okazje. Połączenie delikatnego, świeżego tuńczyka w postaci tataru z kremowym musem z awokado tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyci wszystkich wielbicieli egzotycznych dań. Szczególnie polecamy ten przepis wszystkim, którzy cenią sobie zdrowe, niskokaloryczne dania pełne niezwykłych smaków. Przepis na tatar z tuńczyka jest niezwykle prosty, a wynik końcowy na pewno przekroczy wasze kulinarne oczekiwania. Miłego gotowania!

Składniki:

  • składniki marynaty:
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1 łyżeczka cukru
  • składniki salsy:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • otarta i posiekana skórka z jednej cytryny
  • składniki na tatar:
  • 120 g tuńczyka marynowanego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 6 plastrów świeżego ogórka
  • 3 gałązki kolendry
  • 1 cebula dymka
  • 1 papryczka chilli
  • składniki musu z awokado:
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Tatar z tuńczyka na musie z awokado – jak zrobić?

  1. Mieszamy w szklanym naczyniu składniki marynaty: sos rybny, sok z cytryny, oliwę z pestek winogron oraz cukier. Dodajemy świeżego tuńczyka pokrojonego w drobną kostkę – odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy salsę.
  2. Wszystkie składniki salsy drobno siekamy. Odstawiamy do połączenia smaków.
  3. Marynowanego tuńczyka łączymy z posiekanym: imbirem, kolendrą, cebulą dymką oraz chili, dodajemy również świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę. Odstawiamy do momentu przygotowania musu z awokado.
  4. Wszystkie składniki musu z awokado zmiksować na jednolitą masę, która nie może być zbyt wodnista.
  5. Na talerzu układamy uformowany mus z awokado, na nim układamy tatar z tuńczyka, salsą wykańczamy naszą przystawkę według uznania. Można użyć jej jako kolejnej warstwy, bądź położyć obok przystawki.

Słowa kluczowe: tatar z tuńczyka przepis

Tatar z tuńczyka na musie z awokado – dodatkowe informacje

Nie każdy odważy się na zjedzenie surowej ryby. Świeżego tuńczyka można zastąpić wędzonym. Można go również zastąpić świeżym, bądź wędzonym łososiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tatar z pstrąga
Następny przepis: Tatar z wędzonego łososia i kawioru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode