Tatar z pstrąga
Tatar z pstrąga to wyjątkowo elegancki przysmak, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. To propozycja przystawki, przy której miłośnicy ryb mogą odkryć dla siebie nowe smaki. Wynikiem tego przepisu jest danie, które wciąż zaskakuje swoją intensywnością smaku. Świeży pstrąg, delikatny, ale jednocześnie wyrazisty, jest podstawą tego orzeźwiającego tataru. Wybór dodatkowych składników podkreśla walory ryby, nadając całości wyrafinowanego charakteru. Nie tylko smak, ale także prezentacja na talerzu sprawi, że Tatar z pstrąga stanie się prawdziwym hitem każdego spotkania.
admin
Składniki:
- 1 kilogram pstrągów
- 1-2 cytryny
- 1 pęczek koperku
- Olej
- Sól
- Pieprz
- maggi
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- mały słoik grzybków marynowanych, najlepiej prawdziwków, podgrzybków
- 1 mały słoik cebulki marynowanej
Tatar z pstrąga – jak zrobić?
- Pstrągi wyczyścić, umyć i wyfiletować. Zdjąć skórę. Zemleć maszynką do mięsa lub drobno posiekać.
Dodać do masy drobno posiekany koperek, sok z cytryny, trochę oleju, maggi do smaku, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Tak przygotowany tatar uformować w kształcie ryby i obłożyć posiekanymi ogórkami, grzybkami i cebulką.
Przed podaniem schłodzić.
Sposób przygotowania:
Tatar z pstrąga – dodatkowe informacje
Tatar można uformować w kulki. Smak powinien być wyrazisty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tatar z łososia wędzonego (z kaparami)
Następny przepis: tatar z tuńczyka na musie z awokado