Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami

Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami

Zapach lata zawarty w jednym przepisie. Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami to idealna propozycja na ciepłe letnie popołudnia. Delikatne, słodkie ciasto, na którym spoczywa lekki krem z białej czekolady, skąpany w słodko-kwasowych, soczystych truskawkach. To połączenie smaków niczym symfonia dla kubków smakowych. Harmonia tych składników tworzy pyszną tarta, która jest nie tylko smaczna, ale również efektownie prezentuje się na stole. Ta tarta z pewnością zachwyci wszystkich miłośników deserów, truskawek i czekolady. Nasz przepis to prosty sposób na małą ucztę dla podniebienia.

Składniki:

  • Spód: (forma o średnicy 23 cm):
  • 190 g mąki tortowej
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g masła 82%
  • szczypta soli
  • 1 jajko rozmieszane
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Krem:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 g mascarpone schłodzonego
  • Dodatki:
  • Około 200g truskawek
  • Dżem morelowy

Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotować bazę do kremu: śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, wyłączyć palnik, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Całość mocno schłodzić przed ubiciem. (Kilka godzin w lodowce lub 1-2 godz. W zamrażarce ci chwilę mieszając)
  2. 2.
    Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3mm i wylepić formę do tarty. Schłodzić w zamrażarce 30 min.
  3. 3.
    Ciasto piec w 190 stopniach góra-dół około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
  4. 4.
    Mocno schłodzony krem ubić na sztywno. Wyłożyć na tartę.
  5. 5.
    Truskawki pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Posmarować dżemem morelowym. Podawać schłodzoną tartę.

Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami – dodatkowe informacje

Bazę do kremu można przygotować wieczór wcześniej i włożyć do lodówki- wtedy mamy pewność, że krem dobrze się ubije, a nie zwarzy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ
Następny przepis: Tarta z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode