TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ

TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ

Zapraszamy do przygotowania niezwykle aromatycznej tarty z jabłkami i pigwą. Jest to kombinacja, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Urok tej tarty tkwi nie tylko w połączeniu pigwy z jabłkami, ale również w delikatnym, kruchym cieście, które idealnie komponuje się z owocami. Kwaśna pigwa doskonale łamie słodycz jabłek, tworząc orzeźwiający duet smaków. Proponowana tarta z pigwą to fantastyczny deser na chłodniejsze, jesienne dni. Smak pieczonej pigwy i jabłek, spowitych w aromacie cynamonu, przeniesie nas w kojący, nastrojowy świat. To wyśmienita propozycja, której trudno się oprzeć.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 4 owoce pigwy (podgotowane do galaretki)
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Tarta z jabłkami i pigwą – jak zrobić?

  1. Ciasto: wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Pierwszą część rozwałkować na formę do tarty, dokładnie wylepić brzegi.
  2. Z owoców pigwy wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części, Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Owoce skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Pozostawić na ok, 15 minut.
  3. Ciasto podpiec przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
  4. Owoce wyłożyć na ciasto, z drugiej części ciasta zrobić kratkę ułożyć na owocach. Brzegi okryć folią spożywczą, Piec przez ok. 50 minut w nagrzanym piekarniku -180 stopni, pod koniec pieczenia ściągnąć folię aby brzegi się przyrumieniły.

TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ – dodatkowe informacje

Do tej tarty wykorzystałam owoce pigwy z galaretki jaką przygotowałam w/g ewaeu – http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/galaretka-z-pigwy-6.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z jabłkami
Następny przepis: Tarta z jajkiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode