Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami
Zapach lata zawarty w jednym przepisie. Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami to idealna propozycja na ciepłe letnie popołudnia. Delikatne, słodkie ciasto, na którym spoczywa lekki krem z białej czekolady, skąpany w słodko-kwasowych, soczystych truskawkach. To połączenie smaków niczym symfonia dla kubków smakowych. Harmonia tych składników tworzy pyszną tarta, która jest nie tylko smaczna, ale również efektownie prezentuje się na stole. Ta tarta z pewnością zachwyci wszystkich miłośników deserów, truskawek i czekolady. Nasz przepis to prosty sposób na małą ucztę dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód: (forma o średnicy 23 cm):
- 190 g mąki tortowej
- 70 g cukru pudru
- 100 g masła 82%
- szczypta soli
- 1 jajko rozmieszane
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Krem:
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 36%
- 150 g mascarpone schłodzonego
- Dodatki:
- Około 200g truskawek
- Dżem morelowy
Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami – jak zrobić?
-
1.
Przygotować bazę do kremu: śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, wyłączyć palnik, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Całość mocno schłodzić przed ubiciem. (Kilka godzin w lodowce lub 1-2 godz. W zamrażarce ci chwilę mieszając) -
2.
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3mm i wylepić formę do tarty. Schłodzić w zamrażarce 30 min. -
3.
Ciasto piec w 190 stopniach góra-dół około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić. -
4.
Mocno schłodzony krem ubić na sztywno. Wyłożyć na tartę. -
5.
Truskawki pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Posmarować dżemem morelowym. Podawać schłodzoną tartę.
Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami – dodatkowe informacje
Bazę do kremu można przygotować wieczór wcześniej i włożyć do lodówki- wtedy mamy pewność, że krem dobrze się ubije, a nie zwarzy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ
Następny przepis: Tarta z kurczakiem i warzywami