Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami

Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami

Wyobraź sobie idealną kolację po włożyeniu dzieci do łóżka lub na romantyczną noc tylko we dwoje. Nasze tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami to połączenie, które przywołuje na myśl luksusowe restauracje w domowym zaciszu. Makaron z łososiem i kaparami to prawdziwa uczta dla podniebienia, natomiast łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami tworzy bogatą, pełną smaku kompozycję. Jeśli poszukujesz odrobinę luksusu na talerzu, to ten przepis na makaron z łososiem i szpinakiem spełni Twoje oczekiwania. Przygotuj się na wyjątkową kulinarną podróż pełną intensywnych smaków.

Składniki:

  • 150 g tagliatelle
  • 300 g filetu z łososia (bez skóry)
  • 150 g szpinaku baby
  • 4-6 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • łyżka kaparów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • łyżka oliwy z oliwek (może być ta spod pomidorów)
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • grana padano lub parmezan do posypania

Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami – jak zrobić?

  1. Łososia pozbawionego skóry myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Łososia posypujemy oregano, solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny, najlepiej do lodówki.
  2. Pomidory kroimy na drobne kawałki, kapary siekamy drobno, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Wyrzucamy starty czosnek, smażymy ok. minutę (na średnim ogniu), a następnie dodajemy łososia i obsmażamy równomiernie z każdej strony (8-10 minut).
  4. Łososia na patelni zalewamy śmietanką, doprowadzając do zagotowania. W tym czasie makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  5. Do łososia dodajemy kawałki suszonych pomidorów i kapary, a po ok. 3 minutach szpinak baby. Makaron odsączamy i dodajemy na patelnię, dokładnie mieszamy, by dokładnie pokrył się sosem. Ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wykładamy na talerze i podajemy z grana padano lub parmezanem.

Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami – dodatkowe informacje

Jeżeli nie lubisz suszonych pomidorów, możesz je pominąć, a już na talerzu dodać do potrawy cząstki świeżych pomidorków koktajlowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tagliatelle z jarmużowym pesto
Następny przepis: TAGLIATELLE Z KURKAMI i SOSEM ŚMIETANOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode