Tagliatelle z jarmużowym pesto

Tagliatelle z jarmużowym pesto

Nic nie ogrzewa duszy jak aromatyczne, domowe danie włoskie. Zapraszam do wypróbowania jednego z moich ulubionych przepisów na makaron tagliatelle z pesto. Tutaj jednak zamiast klasycznego bazyliowego pesto, proponuję wersję z jarmużem. Delikatne, aksamitne tagliatelle idealnie komponują się z intensywnym smakiem pesto, dodając mu delikatności. Przepis jest dosyć prosty i szybki do przygotowania. Jego sekret tkwi w idealnie wyważonym połączeniu składników, które razem tworzą danie pełne smaku i aromatu. Warto dodać, że jarmuż to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Spróbujcie i przekonajcie się sami, jak pyszne może być to danie.

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • garść pomidorów koktajlowych
  • PESTO Z JARMUŻU:
  • 2 szklanki liści jarmużu
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 40 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Tagliatelle z jarmużowym pesto – jak zrobić?

  1. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu).
  2. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu łączymy z jarmużowym pesto. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

Słowa kluczowe: makaron tagliatelle z pesto, pesto tagliatelle

Tagliatelle z jarmużowym pesto – dodatkowe informacje

PRZECHOWYWANIE: Pozostałe pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku (około 7 dni). Wierzch pesto warto polać dodatkową porcją oliwy z oliwek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWY MAKARON-KARBOWANE TAGLIATELLE (TAGLIATELLE RIGATE FATTE IN CASA )
Następny przepis: Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode