Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami
Wyobraź sobie idealną kolację po włożyeniu dzieci do łóżka lub na romantyczną noc tylko we dwoje. Nasze tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami to połączenie, które przywołuje na myśl luksusowe restauracje w domowym zaciszu. Makaron z łososiem i kaparami to prawdziwa uczta dla podniebienia, natomiast łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami tworzy bogatą, pełną smaku kompozycję. Jeśli poszukujesz odrobinę luksusu na talerzu, to ten przepis na makaron z łososiem i szpinakiem spełni Twoje oczekiwania. Przygotuj się na wyjątkową kulinarną podróż pełną intensywnych smaków.
admin
Składniki:
- 150 g tagliatelle
- 300 g filetu z łososia (bez skóry)
- 150 g szpinaku baby
- 4-6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- łyżka kaparów z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml słodkiej śmietanki 12%
- łyżka oliwy z oliwek (może być ta spod pomidorów)
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki oregano
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- grana padano lub parmezan do posypania
Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami – jak zrobić?
- Łososia pozbawionego skóry myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Łososia posypujemy oregano, solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny, najlepiej do lodówki.
- Pomidory kroimy na drobne kawałki, kapary siekamy drobno, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Wyrzucamy starty czosnek, smażymy ok. minutę (na średnim ogniu), a następnie dodajemy łososia i obsmażamy równomiernie z każdej strony (8-10 minut).
- Łososia na patelni zalewamy śmietanką, doprowadzając do zagotowania. W tym czasie makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- Do łososia dodajemy kawałki suszonych pomidorów i kapary, a po ok. 3 minutach szpinak baby. Makaron odsączamy i dodajemy na patelnię, dokładnie mieszamy, by dokładnie pokrył się sosem. Ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
- Wykładamy na talerze i podajemy z grana padano lub parmezanem.
Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami – dodatkowe informacje
Jeżeli nie lubisz suszonych pomidorów, możesz je pominąć, a już na talerzu dodać do potrawy cząstki świeżych pomidorków koktajlowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tagliatelle z jarmużowym pesto
Następny przepis: TAGLIATELLE Z KURKAMI i SOSEM ŚMIETANOWYM