Szybki przepis na łososia z piekarnika
Witamy Cię na stronie naszego szybkiego przepisu na łososia z piekarnika. Jeśli jesteś miłośnikiem ryb, z pewnością pokochasz ten przepis – jest prosty, szybki i niesamowicie smaczny. Zadowoli on najbardziej wymagających miłośników morskich smaków. Dzięki sprawdzonej metodzie pieczenia, łosoś zachowuje swoją soczystość, podkreśloną delikatnym aromatem. Wykorzystane składniki są łatwo dostępne, a cały proces nie zajmie Ci wiele czasu. To doskonały pomysł na zdrową i wykwintną kolację. Skorzystaj z naszego sprawdzonego sposobu na łososia i ciesz się wyjątkowym smakiem ryby prosto z piekarnika!
admin
Składniki:
- filet z łososia
- cytryna
- pieprz ziarnisty, sól
- dowolne zioła – u mnie mój ukochany koperek
- opcjonalnie masło lub inny tłuszcz
- filet z łososia
- cytryna
- pieprz ziarnisty, sól
- dowolne zioła – u mnie mój ukochany koperek
- opcjonalnie masło lub inny tłuszcz
- Obowiązkowo papier do pieczenia.
Szybki przepis na łososia z piekarnika – jak zrobić?
- Papier do pieczenia (u mnie szerokość ok. 30 cm) zwijamy w kulkę, a następnie moczymy w bieżącej wodzie. Wyciskamy. Dzięki tej czynności możemy łatwo manewrować papierem w naczyniu żaroodpornym.
- Następnie łososia dzielimy na odpowiednie porcje. Układamy w naczyniu żaroodpornym pokrytym papierem. Dodajemy ulubione zioła. U mnie (chyba jak zwykle) koperek. Na łososiu kładziemy cytrynę. Solimy, dodajemy pieprz do smaku – chociaż kiedyś słyszałam, że do ryb nie powinno się dodawać pieprzu, ale taki świeżo zmielony aż sam się garnie do tej rybki.
- Zawijamy rybę jak cukierka i wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
xxxx – dodatkowe informacje
Można – ale nie trzeba – dodać odrobinę tłuszczu, aby ryba była bardziej soczysta, ale załóżmy, że to danie to fit wersja.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SZYBKI PLACEK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Następny przepis: Szybki sernik tiramisu